Hästägartips
5 maj 2020 10:27
Ridsportplus

Frö till hästar – hiss eller diss?

FoderLivsmedelsverket säger att fröer har en rad positiva egenskaper när de hamnar i våra magar. Men hur är fröer som hästmat? Blir chiapudding i morgonkrubban nästa heta trend?

Frö till hästar – hiss eller diss?
Det finns en uppsjö av fröer att ge till sin häst. Foto: Sandra Johansson Nordin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport har pratat med två kunniga hästprofiler om fröer som hästmat.

Mirva-and-gracia-6
Mirva Kettunen Foto: Miia Närkki

För:

Mirva Kettunen, grundare av Chia de Gracia, ett finskt företag som specialiserat sig på naturfoder.
– Naturlig hästmat är baserad på växter, örter, fröer, bär, träd och buskar – allt som kan hittas i naturen. En vild häst skulle äta hundratals olika sorters växter och få en mångfald av näringsämnen. Numera fodras hästar mest med odlat hö och några få utvalda fodersorter som nästan undantagslöst saknar olika vitaminer och spårämnen.
– Även om vilda betesmarker blir allt ovanligare kan vi kompensera genom att ge örter, fröer, bär och så vidare.
– Hästens matsmältningssystem är extremt känsligt och industriellt bearbetat foder ger liknande problem som hos människor. En mångfald av näringsämnena hjälper hästen att fortsätta vara frisk.
– Nu för tiden räknar hästägare på vitaminer, mineraler, protein och så vidare, men det är lätt att glömma antioxidanter och andra fytokemikalier som är viktiga för cellförnyelse, ämnesomsättning och allmänt välmående. Dessa finns inte längre i odlat hö, eftersom det saknar  en naturlig växtsammansättning.
– Vetenskapliga studier på hästar är ovanliga, eftersom de är dyra att genomföra. De flesta studier genomförs på råttor. Men vi själva har gjort flera undersökningar som baseras på upplevelse och erfarenhet.
– Vi startade i Finland år 2014 och sedan dess har det blivit en enorm skillnad i folks inställning. Många vill ge sina djur samma sak som de stoppar i sin egen mun: hälsosam, ekologisk och ren mat.

Malin-1
Malin Connysson Foto: Örjan Blom

Emot:

Malin Connysson, agronomie doktor, forskningsansvarig på Wången.
– Det brukar ofta vara så att om något är modernt som människomat hittar man liknande trender för häst. Men det finns ingenting som säger att hästar skulle behöva frö.
– Man kan ofta läsa att hästen ska bli fin i pälsen av linfrö, och förklaringen till det hänger säkert ihop med att linfrö innehåller protein och olja. Det är inget fel på linfrö, men du kan lika gärna ge lucern och lite olja.
– Det finns många olika alternativ, och det som är viktigast är att du har en foderstat som täcker hästens behov.
– Jag tänker att fröer till människor har blivit populära för att de innehåller mycket protein och olja, och att man ska hålla sig mätt på fröerna och undvika bröd och stärkelse. Men hästarna är ju lite annorlunda, de är gjorda för att äta fibrer och socker som finns i gräs, eller grovfoder, naturligt.
– Det finns lite fettsyror i gräs, men sedan är hästar ganska begränsad i sin förmåga att smälta fett i och med att de saknar gallblåsa. Om de inte hinner bryta ner fettet kommer det ut i bajset, och det blir att kasta pengarna på gödselstacken.
– När det gäller att fröer skulle vara bra mot sandkolik känner jag inte till att någon gjort studier på det. Jag tycker att det är bättre att gå på saker som vi vet något om, som att ge ordentligt med grovfoder, undvika snabba foderbyten och se till att hästarna har vatten.
– En del pratar om att inte utfodra på marken om det är lerigt eller sandigt, men frågan är också hur mycket hästarna får i sig när de nipprar efter det första gräset.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden