Sport
30 juni 2015 11:29
Ridsportplus

Frossa i Falsterbonostalgi

På lördag startar sommarens hästfest i Falsterbo. En tradition som har många år på nacken - och i vårt bildarkiv finns massvis med bilder från förr om åren. Här är några!

Frossa i Falsterbonostalgi
Åke Hultberg, som vann Falsterbo Derby på El-Vis 1970, 1973 och 1974 och på Rousseau 1980, är den ryttare som tagit flest derbysegrar. Han var dessutom trea på El-Vis premiäråret 1969 och tvåa 1991 på Heatwave.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Falsterbo Horse Show har långa traditioner, och har stått som värd för tävlingar sedan 1920-talet. 1969 anordnades det första svenska derbyt i hoppning, som blev det riktiga startskottet för  tävlingarna. Sedan dess har de växt och frodats, anläggningen har byggts ut och programmet har kryddats med många olika klasser och shower.

Ridsports fotograf Krister Lindh har varit på plats vid varje show sedan starten – här kan du se några av hans bilder ur Ridsports stora arkiv.


Sex år i rad, 1970-1975, var Ulla Håkanson placerad i dressyrderbyt på Ajax. 1973 blev det seger. Bilden är från 1974 då prinsessan Desirée delade ut priserna.


Solen skiner för det mesta under Falsterboveckan, men 1977 fick ryttarna ta till paraply under framridningen.


Eva-Karin Oscarsson på Lansad vann dressyrderybt 1980. Domarna Hans-Helge Rasmussen och Marianne Ernmark delade ut priset.


Gösta Asker på Date Up får segertäcke och lagerkrans efter segern i hoppderbyt 1981. De arrangörsansvariga, Torsten Hernemyr och Lars Behle, gratulerar.


Falsterbo 1981. Folk och utställartält bland bilar och hästtransporter. Lika populärt som i dag, men ganska stor skillnad på arrangemanget.


Anne-Grethe Jensen Törnblad från Danmark vann dressyrderbyt både 1982 och 1983 på den legendariske Marzog.


Dansken NK Hansen på Nighttimes Playboy har just vunnit Falsterboderbyt 1983. Tvåan Hugo Simon på The Freak verkar lika glad som segraren.


Tyskland vann nationshoppningen 1984 genom herrarna Huck, Kumps, Weinberger och Rüping.


Ryttare i gröngräset i Falsterbo 1985. Här ses bland andra banbyggaren Roland Nilsson (i stolen), Paul Darragh, David Broome (som just blivit svensk rikstränare i hoppning), Eddie Macken, Christer Reimertz, Lena Grönberg (Nilsson) och Hans Lundbäck.


En mycket nöjd show director, Jana Wannius, på Lars Hedin-läktaren som är under uppbyggnad. Året är 1986.


Sverige var trea i nationshoppningen 1986, bakom Storbritannien och Tyskland. I laget red Agneta Dahlgren/Ryan’s Son, Hans Lundbäck/Akrobat, Rolf-Göran Bengtsson/Eminent och Knut-Axel Nordenbeldt/Marco Polo.


Engelsmannen Harvey Smith på Sanyo Shining Example tog hem derbyt både 1986 och 1987.


Hm, hur ska det här gå till? Cecilia och Rigmor Arvidsson samt Royne Zetterman går banan inför derbyt 1989.


Jan Brink och Kyra Kyrklund har firat många triumfer i Falsterbo 1992 gjorde de en bejublad uppvisning på Martini och Edinburg.


Arnold Assarsson/Lipton, Peter Eriksson/Robin Z, Lotta Schultz/Raptus W och Helena Persson/Verona red i hopplaget som kom tvåa 1993, efter Holland.


Rolf-Göran Bengtsson och Magini vann hoppderbyt 1994 och var tvåa 1995.


Tyskland vann nationshoppningen 1996, men tvåa var Sverige, tack vare Peter Eriksson/Electro, Royne Zetterman/Vera, Maria Gretzer/Feliciano och Maria Bäckström/Shalom Hall.


FEI:s nuvarande ordförande, prinsessan Haya, i full fart mellan bilen och hästen i Falsterbos ride-and-drive 1997. Hon tränades då av irländaren Paul Darragh, som sitter bakom ratten.

Foto: Krister Lindh

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden