Sportnytt
20 februari 2018 06:36

Funktionärerna får showen att lyfta

ScandinaviumEuropas bästa hästar och ryttare räcker inte. För att Gothenburg Horse Show ska fungera krävs ett väloljat maskineri med totalt 350 frivilliga.

Funktionärerna får showen att lyfta
På den här välkända arenan rids semifinalen och finalen i Sverigeponnyn. Pressbild

Det är många som drömmer om att få vara funktionär i Scandinavium, och långtifrån alla som vill vara med får chansen. Störst är trycket på att få tillhöra arenagruppen, den grupp som bygger hinder och sätter ut dressyrstaket, och sedan rensar arenan, ofta ivrigt påhejade av publiken.
− Det tar ungefär sex minuter att rensa banan inför en prisutdelning. Vi har också satt rekord i att bygga fram en bana, säger Pia Falk, gruppchef för arenagruppen.

– I vanliga fall har vi en timme på oss, men vid en världscupfinal var tidsschemat försenat så vi hade 20 minuter på oss att bygga hela banan. Vi klarade det så att den tv-sända klassen kunde starta i tid.

Delas i mindre grupper
Den stora arenagruppen delas in i mindre grupper, fördelade över dagen.

20180219_piafalk_privat
Pia Falk i funktionärsstaben på GHS har några intensiva dagar framför sig. Foto: Privat

− Den första gruppen är på plats kvart över fem på morgonen för att göra i ordning för morgonträningen. När dressyrryttarna tränar ska det vara fullt uppställ med alla staket, bokstäver och blommor på plats. Sista gruppen lämnar arenan vid 23-tiden eller ännu senare, efter sista hoppklassen, berättar Pia Falk.

Arenagruppen är bara en av alla funktionärsgrupper. Andra funktionärer säljer program, tar hand om VIP-gäster, hjälper till i sekretariatet eller tar bilder till webb och sociala medier.
Många kommer från Göteborg och Västsverige, men inte alla. Mest långväga i år är Cattis Holmbom som har 150 mil enkel resa från Jokkmokk till Göteborg.
− Jag är domare och överdomare i hoppning och det vidgar mina vyer att komma till Göteborg, säger hon.
− Jag har gjort det mesta − lastat ut hästar, skrivit dressyrprotokoll och till och med varit i shuttle service. Roligaste är nog sekretariatet.

Det tar ungefär sex minuter att rensa banan inför en prisutdelning. Vi har också satt rekord i att bygga fram en bana. Pia Falk.

Många lite äldre funktionärer
Mycket på Scandinavium är som på vilken annan tävling som helst, bara lite större. Men en del är annorlunda. Funktionärerna är oftast inte tonårstjejer, utan runt 30 år eller ännu äldre. Det är också betydligt lättare att hitta funktionärer än till andra tävlingar.
−Det finns redan nu en kö till nästa år, då dubbla världscupfinaler avgörs i Göteborg, säger Veronica Sjöholm på Got Event, funktionärsansvarig för Gothenburg Horse Show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden