Världen
29 januari 2019 11:58

Fyra kan få fängelse efter skandal med hästkött

BrottNu har rättegången mot fyra personer som var inblandade i den omfattande hästköttskandalen 2013 inletts i Paris.

Fyra kan få fängelse efter skandal med hästkött
Lasagne som såldes i Sverige var bara en av flera produkter som innehöll hästkött utan att detta stod på innehållsförteckningen. Foto

Skandalen uppdagades av irländska myndigheter. Det handlade om att hästkött användes i matprodukter som korv, hamburgare och lasagne utan att detta angavs på innehållsförteckningarna. I stället kallades det för nötkött. Ikeas köttbullar och Findus lasagne var bara några produkter som var felaktigt märkta på grund av detta.

Arbetet med att spåra hästköttet och hitta de ansvariga för matbluffen tog lång tid, men till slut uppdagades att det franska företaget Spanghero, låg bakom. Men affärerna med hästkött hade spridning i flera olika europeiska länder på olika sätt.

Nu berättar brittiska Horse and Hound att rättegången mot fyra personer med inblandning i härvan har startat. Två personer med anknytning till Spanghero är bland annat åtalade för att ha sålt 538 ton hästkött som nötkött. De andra två åtalade har kopplingar till ett holländskt företag som handlar med kött.

De åtalade kan få upp mot tio års fängelse och rättegången beräknas hålla på en bit in i februari. Det är ungefär ett år sedan åtalet mot de fyra blev klart.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden