Världen
2 mars 2018 17:27

Fyra åtalas för hästköttskandalen

RättsligtDen stora hästköttskandalen 2013, då hästkött såldes som nötkött i bland annat Sverige, har lett fram till åtal. Fyra personer åtalas för bedrägeri.

Fyra åtalas för hästköttskandalen
Lasagne var en av de färdigrätter som visade sig innehålla hästkött istället för nötkött. Foto: Istock

Som en följd av hästköttskandalen som bredde ut sig över delar av Europa 2013 åtalas fyra personer för bedrägeri. Två holländare var mellanhänder och två fransmän var ledande i det företag som levererade kött till franska Comigel, vars färdigrätter gick att köpa över hela Europa, skriver SVT.

Skandalen rullades upp i januari 2013 när häst-DNA först hittades i hamburgare på Irland. Det visade sig inom kort att bland annat Ikea, Dafgård och Findus sålt produkter som innehöll det falskt märkta köttet. Inte minst Findus lasagne skapade stora rubriker då den innehöll upp till hundra procent hästkött och 7,5 ton lasagne återkallades av företaget.

Ny skandal

I våras uppdagades ännu en stor hästköttskandal, med till viss del samma personer involverade. Flera länder var inblandade och ett stort antal hästar hade slaktats i Spanien och Portugal.

Djuren var enligt utredningen inte godkända som människoföda. Det handlade om stulna, sjuka och i många fall medicinerade hästar, som fått falska papper och vars kött sålts som livsmedel. Hästarna rapporterades ha varit i väldigt dåligt skick, ibland till och med döda när de anlänt till slakterierna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-