Sverige
13 december 2019 16:08
Ridsportplus

Gånehed blåste sadeltjuvarna på konfekten

SadeltjuvarI natt skedde en ny inbrottsvåg av sadeltjuvar i Västsverige. Minst sex stall fick påhälsningar. Men hos mästerskapsryttaren Thea Gånehed blev tjuvarna blåsta på konfekten. Sadlarna var inte i stallet. Men även om skadeglädjen är stor, är obehagskänslan mycket större.

Gånehed blåste sadeltjuvarna på konfekten
SM-medaljören Thea Gånehed slipper köpa nya sadlar efter nattens inbrott. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jessica Gånehed möttes av rena mardrömssynen när hon kom ut till stallet i morse. Någon hade vänt upp och ner på hela stallet, sannolikt i jakt på sadlar. Dottern Thea Gånehed tävlar ponnyhoppning på elitnivå och har flertalet mästerskapsmedaljer på meritlistan, och dagtid hänger det tre värdefulla märkessadlar i sadelkammaren.

Tjuvarna fick dock lämna tomhänta – Jessica Gånehed hade sadlarna inne i huset.
– Man tänker att det händer inte mig, säger Jessica Gånehed som blev kall i hela kroppen när hon möttes av kaoset på fredagsmorgonen.

Oro för tjuvar

Photo-2019-12-13-15-09-40
Familjen Gåneheds stall ligger precis bredvid huset, det finns en inneboende på gården, men ingen har märkt något. Foto: Privat

En liten oroskänsla, speciellt när det har varit sadeltjuvar i farten, har ändå gjort att hon valt att förvara sadlarna i hallen i boningshuset de senaste tre åren.
– Vi har ramlat och svurit över dem många gånger, och ibland har tanken slagit mig att vi kanske skulle hänga ut dem i sadelkammaren igen. Men då har det varit nya inbrott och så har jag backat från den tanken, berättar Jessica Gånehed.

Att sadlarna var det tilltänkta bytet råder det inga tvivel om. Tjuvarna hade letat igenom foderrummet, vänt på täckeshögarna i torkrummet och rivit ut innehållet i stora väggfasta täckeslådor i trä. Trots att det både fanns värdefulla träns, förbyglar och annan utrustning i sadelkammaren hade de inte tagit med sig något.

Hittade fotspår

– Polisen hittade ett fotspår utanför de stora panoramafönstren som vi har i sadelkammaren, och det är ju märkligt att tjuvarna inte såg att vi inte hade några sadlar där inne. Men å andra sidan hade vi ganska många schabrak på sadelhängarna, så det kanske inte gick att se.

Photo-2019-12-13-15-10-20
Stallet var genomgånget från golv till tak. Foto: Privat

Utöver Gåneheds stall har ytterligare fem stall inom en ganska vid radie påhälsning under natten mellan torsdagen och fredagen. Polisen har varit ute hos samtliga drabbade stallägare och samlat spår med hjälp av en tekniker.

Förhoppningen att fånga tjuvarna är dock inte stor.
– ”Det är svårt med de här ligorna” sa polisen. Oftast när det upptäcks så sitter de redan på en båt någonstans. Men nu har det ju faktiskt varit inbrott på olika håll i närheten sedan i början av veckan, säger Jessica Gånehed som hela tiden får Facebookkommentarer och påringningar från andra stallägare som också har haft inbrott.

Olustkänslan är värst

Photo-2019-12-13-15-10-06
Låset till sadelkammaren var uppbrutet med en kofot. Foto: Privat

Det värsta är ändå inte sadlarna, inte ens om tjuvarna hade fått med sig dem.
– Det hade blivit krångligt och dyrt att få tag i nya, men det är ändå bara materiella saker, det hade gått att lösa. Det värsta är känslan av att de har varit inne och rivit bland våra grejer.

– Det känns otroligt olustigt att vara inne i stallet när jag ser den uppbrutna dörren – och sedan när jag tar i samma handtag som tjuvarna har tagit i. Tänk om de kommer tillbaka, nu när de inte fick med sig något. Djuren är nog helt oberörda, men det är också en väldigt obehaglig känsla att hästarna har varit här när det hände.

Ett som är säkert är att familjen Gånehed kommer att fortsätta snubbla över sadlar i hallen – och att det ska installeras ett larm i stallet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden