Krönika
20 februari 10:05

Gästkrönikören: Alla kan inte alltid vara bäst

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Fredrik Jönsson funderar över den kommande generationen av toppryttare - där en del ryttare tar instruktioner och påpekande av faktum som personlig kritik. "Ju snabbare man blir bra på att analysera sina bra och dåliga sidor som ryttare, desto större chans att lyckas med sina mål", menar Fredrik.

Gästkrönikören: Alla kan inte alltid vara bäst
Fredrik Jönsson, beridare och tävlingsryttare, är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Ett för ridsporten fantastiskt 2021 läggs till handlingarna. I synnerhet hoppningen, som ligger mig varmast om hjärtat, skördade nästan osannolika men välförtjänta framgångar. För egen del fick satsningen på toppsport ett abrupt avbräck då min topphäst förolyckades en kall marsdag.

Vi fick flera fantastiska år tillsammans. Under dessa år fick jag nöjet att tävla med och emot de bästa ryttarna i världen. Det som är slående med dessa ryttare är deras otroliga mentala styrka. Detta gäller inte minst våra svenska ryttare — och det är inte en slump att om du vill vara bäst i Sverige i dag måste du även vara bäst i världen. Detta faktum är mycket positivt för de prestationer som görs.

Alla har en vilja att bli bättre, ingen vill halka efter sina lagkamrater. En naturlig del i detta är givetvis också att man får saklig kritik och påpekat för sig vad man borde förbättra. Detta är på denna nivå helt naturligt om man vill utvecklas.

Det är inte en slump att om du vill vara bäst i Sverige i dag måste du även vara bäst i världen.

Men här finns det något att jobba på för kommande generationer av toppryttare. För när jag är ute och håller träning och clinics så är det en del ryttare som tar instruktioner och påpekande av faktum som personlig kritik, och inte som ett hjälpmedel att nå sina mål. Jag hoppas att alla som rider och håller träningar kan hålla isär alla människors lika värde, vilket måste vara en självklarhet, och instruktioner om ridövningar och kvaliteten på utförandet av dessa.

Som jag nämnde i början så kan alla inte alltid vara bäst, det tar ett tag att bli nästa världsryttare. Ju snabbare man blir bra på att analysera sina bra och dåliga sidor som ryttare, desto större chans att lyckas med sina mål.

Detsamma gäller även hästarna. Om den häst du har inte har de egenskaper som krävs för att du ska kunna nå dina mål så måste du fundera på att skaffa en ny häst, även om mycket kan göras bättre med jobb.

Jag hoppas att alla som rider och håller träningar kan hålla isär alla människors lika värde.

Om jag som tränare lyfter sådana frågor känner många sig trampade på tårna. Givetvis gillar alla sina hästar, vilket är bra.  Men desto viktigare att din hästs förmåga och dina ambitioner stämmer överens.

Så — nästa gång någon tycker att du kunde gjort något bättre: Ta det positivt. Någon vill att du skall lyckas!

Tummenupp
Hiss

Våren
En ljusning är att våren snart är här. Jag gillar att rida ute bland gräs, blommor och sol.

 

Tummenned
Diss

Vintern
Nu får det vara slut på kyla och mörker.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden