Krönika
20 november 2021 11:27

Gästkrönikören: ”Kanske bättre begränsa antalet starter”

GästkrönikaInternationellt går det bra att använde såväl massagetäcke som isskydd vid tävling, men i Sverige är det stopp för dem. Ridsports gästkrönikör Erika Lickhammer von Helmond funderar över reglerna, där hon tycker att en begränsning av antalet starter vore ett bättre sätt att främja hästens välbefinnande, än att förbjuda hjälpmedel.

Gästkrönikören: ”Kanske bättre begränsa antalet starter”
Erika Lickhammer van Helmond är toppryttare i hoppning och Årets hästföretagare i Nederländerna 2017. Foto: Lavaletto

I skrivande stund är vi så smått på väg till Sverige för att tävla. Då gäller andra regler än i övriga Europa, som vi har tävlat flitigt i under hela året. Vi får lämna vissa saker hemma, till exempel vårt massagetäcke. Hur kan det på något sätt anses som förbjudet?

Våra hästar är atleter på relativt hög nivå, allt vi vill är att ta hand om dem på bästa sätt. Ett massagetäcke är något som vi flitigt använder, både hemma och på tävling, ibland före arbete och ibland efter, det beror på tid och möjlighet.

Hästarna fullkomligt älskar att stå med det, de står och vilar så fint medan musklerna blir lite mjuka och varma. Men det är ett nej på det, i just då bara Sverige. Helt knasigt om ni frågar mig.

Ett massagetäcke är något som vi flitigt använder, både hemma och på tävling.

Vi måste även lämna isskydden hemma, de använder vi efter hoppning för att kyla benen och förebygga skador.

Det här görs för våra hästars bästa, men även där är det stopp på grund av de svenska nationella reglerna, internationellt är det tillåtet.

Vad jag har förstått är det inte tillåtet då det kan höja prestationen – men allvarligt talat, vi vill att hästarna ska prestera så bra som möjligt, och om hästen på något sätt har en skada eller känner sig osund, så hjälper inte ett massagetäcke för att ta bort det.

Om vi nu ska tänka på regler för hästens välbefinnande, vilket de två ovannämnda baserar sig på på något konstigt sätt, vore det väl bättre att reglera antal starter på en helg för en häst.

Internationellt får man bara rida tre klasser totalt, vilket jag tycker är en bra regel. Med vissa undantag på högsta nivå, såsom mästerskap, men det gäller någon gång per år och för den absoluta topphästen som är så vältränad en häst kan bli. Jag anser att det kanske hade varit bättre att begränsa antalet starter för en unghäst än att förbjuda så enkla saker som jag nämnt ovan.

På svenska nationella tävlingar får man inte heller ha fläktar i boxarna, något som även det används flitigt ute i Europa under hela sommarhalvåret. Det är däremot på grund av säkerheten. Det hänger fläktar i så gott som alla stallar internationellt så jag är säker på att det hade gått att få det säkert även i Sverige.

Jag anser att det kanske hade varit bättre att begränsa antalet starter för en unghäst än att förbjuda så enkla saker som jag nämnt ovan.

Likaså behöver man ha hjälm vid besiktning. Jag förstår säkerhetstänket där, men jag hade nog snarare sagt att man skulle göra själva besiktningarna och platserna säkrare och på så sätt undvika olyckor.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Ann Catrin Carlsson
. ”Ancan”, med sin otroligt breda kunskap, är mitt största bollplank både privat och företagsmässigt, och i dag en otroligt bra vän som alltid är där när jag behöver henne.

Tummenned
Diss

Accepterad
Som uppfödare själv tror jag inte att det nya konceptet med accepterade hingstar på bruksprovet för aveln vidare. Vi måste betäcka med de bästa hingstarna och då ska inte de som är medelmåttiga godkännas.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden