Krönika
5 november 2022 14:48

Gästkrönikören om att förvalta och fördärva

Gästkrönika"Att ärva gott temperament gäller både två- och fyrbenta", det säger Ridsports gästkrönikör Sigrid Bergåkra. Att förvalta ett arv - oavsett vad det än må vara – ska göras med vördnad, tycker hon.

Gästkrönikören om att förvalta och fördärva
Sigrid Bergåkra är unghästutbildare, tävlingsryttare, B-tränare, lantbrukare, uppfödare, delägare och tränare på Naturlära Ridgymnasium på Bergåkra gård i Vallsta, Hälsingland. Foto: Roland Thunholm

Att ärva egendom eller kunnande väger olika tungt. Med ett kunnande kan du förvalta och utveckla dina tillgångar. Vill du låta någon ärva något så är karaktär, kunskap och utbildning det mest värdefulla.

Att ärva hästar är fint, men att ta över en häst från förälder, syskon eller förvärva via inköp bör ske med respekt för hästens tidigare historia. Tala om/med hästen med vördnad, alltid med ödmjukhet, som dess nya partner. Pajkasta inte på djuret om det inte fått chansen till rätt förutsättningar.

Att ärva gott temperament gäller både två- och fyrbenta. Stoet som starkaste förärvare av arbetsvilja säger en hel del om hur vi bör prioritera aveln, att satsa på meriterade ston är ingen nyhet.

Vill du låta någon ärva något så är karaktär, kunskap och utbildning det mest värdefulla.

Förvalta unga hästars talang. Att nå svår klass snabbt på bekostnad av gångarter och hoppförmåga är förkastligt för landets mästerskapssatsningar. Landets numera förnäma avel kräver fler professionella ryttare. Utbilda er, träna och tänk långsiktigt för hållbarhet.

Förvalta gård och företag. Vissa unga i dag lever i sina föräldrars dröm, men när de blir äldre kanske de inser att det inte är deras eget intresse. Det kräver kommunikation i uppväxten för balans. Låt de unga få utrymme och inte alltför stort ansvar i tidig ålder, men full insyn. Kanske vill de bli proffs och dra ut i världen, kanske vänder de hem sen med förnyad kraft och kunskap. Svensk hästvälfärd och natur kan locka tillbaka.

Materialistiskt fördärv. Minska förbrukningsvarorna i stallet, vårda allt läder, låt syskon ärva grejor, laga och lappa. Visst är det snyggt med den senaste outfiten, men låt den i så fall  cirkulera till dina vänner så känns det som nytt för dem.

Fördärv av engagemang. Vägra falla i ”förloradeponnyföräldergropen”. Barnen har flugit ut, sköter sig själva eller har helt enkelt slutat rida och föräldern står ensam kvar med all kunskap och en omfattande men flyktig bekantskapskrets från ridskole/tävlingstiden. Skapa ditt eget hästintresse, ge av din kunskap i föreningslivet – det är så värdefullt för ridsporten!

Undvik fördärv, ärv inte dina förfäders mentala ”fasbandhagar”. Lyssna inte på när någon säger att det är för svårt. Att anta utmaningar som ligger snäppet ovanför dagsformen skapar ofta självkännedom.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden