Sverige
20 augusti 2020 09:05

Gästvänliga stubbåkern öppnar upp för ridning

TraditionDet årliga "ridsläppet" på gäst(häst)vänliga stubbåkern på Loringa utanför Skövde har precis ägt rum. Och visst blev det full galopp direkt när ett gäng glada tjejer gav sig ut på "nöjesfältet" med sina hästar. "Den räcker till för att trötta ut de flesta hästar", säger stubbåkerns ägare Joakim Furhoff.

Gästvänliga stubbåkern öppnar upp för ridning
Underfundig skylt bjuder in ryttare att rida på stubbåkern. Foto: Pernilla Hägg

Det har blivit till en årlig tradition på Loringa Egendom strax söder om Skövde att släppa in ryttare för ridning när den frodiga åkern blivit till stubbåker. Det är Lotta och Joakim Furhoff som står bakom gästvänligheten – och även den humoristiska skylten som i år har ett mycket aktuellt tema.

– Så fort tröskan kommer ut får jag frågor och sms från hästtjejer som undrar var de får rida i år och när de kan börja rida, berättar Joakim Furhoff som började sätta upp den efterlängtade skylten för sju år sedan.

Det är inte samma åker varje år och på årets stubbåker har det vuxit höstvete. Innan det är dags att så havre till våren är det fritt fram för alla ridsugna att flyga fram över ”nöjesfältet”, som dock inte har ”tivolitillstånd”, enligt skylten. Det är främst Joakim Furhoff som roar sig med att formulera skylten varje år, berättar han.
– Det blir lite roligare än att bara skriva ”varsågod och rid”, säger han.

Loringa-3252
Tjejerna på hästarna är uppstallade på närliggande Stuteri Bron och uppskattar sina nya stora ridytor. Foto: Pernilla Hägg

 

Loringa-3283
Himmelriket för en hästtjej eller hästkille. Foto: Pernilla Hägg
Loringa-joakim-furhoff-2979
Stallet hemma hos Joakim Furhoff är just nu tomt, men en ny generation är på ingång, berättar han. Foto: Pernilla Hägg

Tidigare år har det handlat mycket om att få fram budskap om att gynna Sveriges bönder, fortsätter han, men i år var temat givet. Att det ska bli någon coronaträngsel på stubbåkern lär inte vara någon risk – den är på hela 18 hektar.
– ”Den räcker till för att trötta ut de flesta hästar. Folk rider ju här i snön sedan också, avslutar Joakim Furhoff.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden