Sverige
21 oktober 2024 17:04

Genomslag för ridsportens krav på ökad trygghet – nytt förslag om bestraffning

RegelskärpningDet kommer att bli möjligt att bestraffa både kränkningar och brott mot hästvälfärd även om de inte sker på tävling eller tävlingsträning. Så ser förslaget ut som nu är på väg mot beslut inom Riksidrottsförbundet.
– Det är en seger och ett erkännande för ridsporten. Det visar att det gör skillnad om vi driver på, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda.

Genomslag för ridsportens krav på ökad trygghet – nytt förslag om bestraffning
Snart kan ridsporten få äga sitt eget regelverk och sätta egna preskriptionstider gällande exempelvis kränkningar. Bilden är arrangerad. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Så här är det: Svenska Ridsportförbundet är som en idrottsorganisation bundet att följa Riksidrottsförbundets regelverk. Därmed äger inte ridsporten sina egna frågor när det gäller regelbrott.

Det har inte heller funnits några möjligheter för förbundet att bestraffa brott mot hästvälfärden utanför tävling eller träning för tävling, eftersom idrott med djur till stora delar fallit mellan stolarna i Riksidrottsförbundets regelverk.

Vid stämman 2023 lämnades en rad motioner in om bristerna, inte minst gällande trygghetsfrågor, och SvRF motionerande sedan vidare till Riksidrottsmötet samma år.

Arbetsgrupp har jobbat i över ett år

Där beslutades om en översyn av stadgarna. En arbetsgrupp tillsattes där tidigare förbundsstyrelseledamoten och stadgeexperten Helena Carlsson sitter med för ridsporten, och nu har gruppen presenterat ett förslag till nytt regelverk.

– Det är ett bra och genomarbetat förslag, där ridsporten har fått gehör. Nu ska vi gå igenom förslaget i detalj och se om vi vill ha ytterligare skärpning, säger Sandra Ruuda, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

En stor brist i dagens regelverk är att reglerna inte har gått att använda vid övergrepp, kränkningar och trakasserier som inte sker i direkt anslutning till tävling eller träning. Det nya förslaget går ut på att en helt ny del införs i idrottens regelverk, en del som kallas bestraffningsreglementet. Både händelser under en tävling och utanför tävling och tävlingsträning ska därmed kunna bestraffas.

I detta nya reglemente kan varje specialförbund också sätta upp sina egna bestämmelser. Här kan Ridsportförbundet skriva in regler om exempelvis oetisk djurhållning. Det öppnar också för andra preskriptionstider än dagens två månader, som fått hård kritik från ridsporten.

Om det är en ung person som utsätts för ett brott, föreslås dessutom att preskriptionstiden på tio år börjar räknas först från den dag som den utsatta personen fyller 18 år

”Genom att särskilja tävlingsregler och övriga idrottsregler kan regeltyperna även kopplas till olika långa preskriptionstider, i enlighet med behoven i respektive regeltyp. I bestraffningsreglementet föreslås därför att överträdelse av tävlingsregler ska ha en preskriptionstid på två månader, medan övriga idrottsregler har en preskriptionstid på fyra år (med möjlighet för SF att för särskilt allvarliga överträdelser öka preskriptionstiden till tio år)” står det i dokumentet från arbetsgruppen som utformat förslaget.

Sandra Ruuda Foto Svrf
Sandra Ruuda. Foto: Mattias Burling/Svenska Ridsportförbundet.

– Det förslaget innebär att våra förväntningar uppfylls. Om det är en ung person som utsätts för ett brott, föreslås dessutom att preskriptionstiden på tio år börjar räknas först från den dag som den utsatta personen fyller 18 år, säger Sandra Ruuda.

– Att vi nu får möjlighet att delvis skapa vårt eget regelverk för bestraffningar ser jag som väldigt bra, fortsätter hon.

Beviskraven sänks till ”klart sannolikt”

En annan förändring är att beviskraven sänks för att någon ska kunna dömas enligt de idrottsliga regelverken. I dag ska det vara ”ställt utom rimligt tvivel”, att någon begått ett regelbrott, alltså lika höga beviskrav som i tingsrätten. Enligt förslaget ska det räcka med att det är ”klart sannolikt” att någon har begått ett regelbrott för att denne ska kunna bestraffas.
– Det sänkta beviskraven leder i praktiken till att vi lättare kan vidta åtgärder, säger Sandra Ruuda.

Det nya förslaget ska nu diskuteras på Riksidrottsforum i november, och beslut tas vid Riksidrottsmötet i maj nästa år. Det betyder att Ridsportförbundet kan behöva ha en extrastämma under 2025 för att kunna ändra i sina stadgar. Detta eftersom ridsportens stämma äger rum före Riksidrottsförbundets stämma.

På väg med regelverk för hästhantering

När det gäller regelverket för hästhantering är arbetet redan på god väg, säger Sandra Ruuda.

Betyder det att allt som en medlem i en förening ansluten till SvRF gör med hästar kan regleras och leda till bestraffningar vid regelbrott?
– Nej, men målet är att betydligt fler situationer ska omfattas av idrottens regelverk.

Hur är din känsla nu när denna process har nått så här långt?
– Att det är en seger och ett erkännande för ridsportens frågor. Vi har fått gehör och jag vill hylla alla som har kämpat med detta. Det gör skillnad när vi driver på, säger Sandra Ruuda.

Här finns arbetsgruppens förslag till nytt regelverk.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym