Sverige
6 maj 16:03
Ridsportplus

”Vi kan inte ställa etik och moral mot politisk taktik”

FörbundsstämmanStrategiskt arbete eller näven i bordet. Det var temat i flera av omröstningarna vid Svenska Ridsportförbundets stämma. ”Jag blir beklämd när jag hör att etik och moral ställs mot taktik", sade Christina Eide från Fjärås Hoppryttare.

”Vi kan inte ställa etik och moral mot politisk taktik”
Ulf Brömster presenterade hur SvRF arbetat med trygghetsfrågorna de senaste 12 åren. Foto: Bild från stämman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett stort antal av de 40 motioner till förbundsstämman handlar om trygghetsfrågor, och det blev en tydlig skiljelinje mellan förbundsstyrelsens inriktning på strategiskt arbete gentemot ett par klubbars och distrikts krav på att visa handlingskraft.

Men det blev också tydligt att förbundsstyrelsen gjorde sitt bästa för att lyssna på och bekräfta det föreningar och klubbar förde fram.

Redogjorde för utvecklingen

Den här delen av förbundsstämman inleddes med att ordförande Ulf Brömster gjorde en sammanfattning av vad som skett sedan 2011.

En medlemsombudsman infördes 2017, och frågorna till medlemsombudsmannen handlar till 90 procent om juridiska frågor och stadgar, medan tio procent är rena trygghetsfrågor, sade Brömster.

2019 instiftades ett trygghetspris, 2021 blev det ett krav att man lovar följa Code of conduct när man löser licens i TDB. 2022 stärktes skrivningarna gällande relationen med personer i beroendeställning, och ett trygghetsråd inrättades.

Ville ha hängslen och livrem

Stoppklossen just nu är Riksidrottsförbundet, vars regelverk hindrar Ridsportförbundet från att agera fullt ut. Förbundsstyrelsens Helena Carlsson och Ulf Brömster redogjorde för hur SvRF tänkte lägga upp strategin på det stundande Riksidrottsmötet (RIM), med förhoppning att driva igenom ändringar i RF:s stadgar, nu, eller på sikt.

Jonas Haak, ordförande i Skånes Ridsportförbund ville veta vad som händer om Riksidrottsmötet inte beslutar enligt förbundets förhoppning.
− Vi vill försäkra oss om att luften inte går ur om vi får avslag på RIM, och vill att stämman beslutar intensifiera arbetet även vid avslag i RIM, sade han.

Lite längre fram i debatten yrkade Thomas Magnusson, Hallands Ridsportförbund, på att motionen till RIM från Eksätra Ridklubb om att förlänga preskriptionstiden vid utredningar av kränkningar från dagens två månader, skulle stödjas av Ridsportförbundets ombud på Riksidrottsmötet.

Jag vill kunna gå ut till våra ryttare och säga att vi tar i de här frågorna

Christina Eide

Förbundsstyrelsen ville inte låsa sig vid ett visst förfarande utan ha möjlighet att arbeta taktiskt och strategiskt, vilket fick Christina Eide från Fjärås Hoppryttare att reagera.
− Jag blir beklämd när jag hör förbundets ordförande säga att SvRF ska agera när så är lämpligt, och att etik och moral ställs mot politisk taktik. Jag vill kunna gå ut till våra ryttare och säga att vi tar i de här frågorna, sade hon.

Ulf Brömster och vice ordförande Helena Carlsson förklarade upprepade gånger att förbundet vill agera, och kommer att räcka upp handen för att få ta aktiv del i det utredningsarbete som ser ut att bli följden efter Riksidrottsmötet.

Tillmötesgick motionärer

Även om motionärerna förlorade alla voteringar i de motioner där förbundsstyrelsen hade andra formuleringar, så märktes ändå en stark vilja från förbundsstyrelsen att lyssna in, och vid flera tillfällen ändra i sina förslag för att tillmötesgå ombuden.

Men resultaten av omröstningarna visade också att tilliten till förbundsstyrelsen är större än den kanske verkar i den debatt som förs. Ett exempel på det är att Hallands Ridsportförbund röstades ner i sin motion om att distrikten skulle få ha adjungerade ledamöter vid förbundsstyrelsens möten.

− Jag förstår inte hur en närvaro kan vara till ondo. Vi skulle få bättre förståelse för arbetet i förbundsstyrelsen, sade Thomas Magnusson från Halland.

Motionen fick 81 röster medan förbundsstyrelsens förslag om att anse motionen besvarad fick 421 röster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden