Förbundsstämman 2023− Det mest tragiska är att vi inte verkar leva i samma verklighet. Det säger Thomas Magnusson, ordförande i Hallands Ridsportförbund, efter att ha läst förbundsstyrelsens svar på distriktets motioner, som bland annat tar upp kränkningarna inom ridsporten.
”Svaren vi fått känns väldigt politiska och fulla av ursäkter”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallands Ridsportförbund har bland annat kritiserat funktionen Medlemsombudsman, utifrån att det kan bli ett trovärdighetsproblem om en funktion inom organisationen ska utreda misstänkta oegentligheter i sin egen organisation.
Därför föreslog Halland att förbundet borde anlita en extern advokatbyrå som utreder anmälningar från visselblåsare.
Förbundsstyrelsens svar på det förslaget lyder:
”Förbundsstyrelsens mening är att idrotten själv har och ska ta ansvar för att förebygga, förhindra och agera vad gäller oegentligheter och missförhållanden utifrån idrottens regelverk. Att som motionärerna föreslår lägga en visselblåsartjänst för enbart ridsporten på en extern oberoende advokatbyrå utanför idrottens stadgar och regler ser inte förbundsstyrelsen som en lösning.”
Förbundsstyrelsen hänvisar också till idrottsrörelsens visselblåsartjänst i sitt svar.
Vi har uppenbara problem med trakasserier och övergrepp inom ridsporten och ändå vill vi inte ta itu med det
Thomas Magnusson
− Det är ungefär detsamma som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sade i Uppdrag Granskning i förra veckan, att idrotten ska hantera problemen inom familjen. Svenska Ridsportförbundet tänker likadant, och det är skrämmande, säger Thomas Magnusson, ordförande i Hallands Ridsportförbund som skickade in åtta motioner till stämman i maj.
− Det mest tragiska är att vi inte verkar leva i samma verklighet. Vi har uppenbara problem med trakasserier och övergrepp inom ridsporten och ändå vill vi inte ta itu med det, fortsätter han.
Förbundet har gjort vad man kunnat
Andra motioner från Halland besvaras med att förbundet har lämnat motioner till Riksidrottsmötet om samma frågor. Det gäller exempelvis att preskriptionstiden bara är två månader för bland annat kränkningar inom idrotten.
− Jag förstår att förbundsstyrelsen är bakbunden av Riksidrottsförbundets regelverk, men svaren vi fått känns väldigt politiska och fulla av ursäkter, säger Thomas Magnusson.
Vill inte ha någon tidsgräns
Förslaget att sätta en gräns för hur länge ledamöter får sitta i förbundsstyrelsen får avslag av förbundsstyrelsen, som menar att det är stämmans sak att avgöra vilka som ska väljas.
− Men det är inte så lätt att på stämman föra fram nya namn om man inte är nöjd med valberedningens förslag. Och jag säger inte att det är så, men det är lätt hänt att valberedningen och styrelsen blir lite tajta om ledamöterna sitter för länge. Därför är det lättare att ha tidsbegränsade mandat från början. Då vet också de som väljs vad de tackar ja till, säger Thomas Magnusson.
Ska fundera på var energin ska läggas
Vilka av alla motioner som Halland kommer att ta strid för på stämman 6 maj kan han inte säga i dag.
− Jag får diskutera med styrelsen och med Safe Sport Sweden som hjälpt oss med motionerna, om vad som är värt att lägga energi på, och höra med andra distrikt om var vi kan väntas få stöd.
En enda motion från Halland får stöd av förbundsstyrelsen. Den handlar om att publicera sammanfattningar av styrelsemötena på distriktets hemsida.
− Fast vi vill att hela protokollen ska publiceras, inte bara sammanfattningarna, förtydligar Thomas Magnusson.
Motionerna och förbundsstyrelsens svar finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på