Veterinärt
4 januari 06:20

Genvariant kan förutsäga graden av kissing spines

Hästens ryggKissing spines kan vara en problematisk diagnos. Nu har forskare hittat en genvariant som gör det möjligt att förebygga problemen.

Genvariant kan förutsäga graden av kissing spines
Forskarna har studerat röntgenplåtar för varmblodiga hästar. Foto: Arkivbild

Upptäckten av en ny gen kopplad till kissing spines hos hästar kan bidra till att förebygga uppkomsten. Det tror amerikanska forskare som har undersökt röntgenplåtar och genuppsättningen hos varmblodiga hästar. De hittade en genvariant som kunde kopplas till graden av kissing spines. Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

Hästar kan utveckla kissing spines på många sätt, men om genvarianten är närvarande är sannolikheten större att det är en svårare form av kissing spines. Genvarianten i sig orsakar dock inte kissing spines. Det menar forskaren Christa Lafayette, vd för Etalon Diagnostics i Menlo Park, Kalifornien.

Hon liknar upptäckten vid att kunna förutsäga diabetes eller hjärtsjukdom hos människor.
– Om en häst har två kopior av WFFS-genen är chansen att överleva inte stor. Men den kan ha två kopior av genvarianten för kissing spines och ändå må bra livet ut. Men om den utvecklar kissing spines vet vi att genvarianten är kopplad till en svårare grad. Om hästen inte har genvarianten och utvecklar kissing spines är den troligen ganska mild, säger Christa Lafayette.

Ytterligare forskning behövs på andra hästraser och genvarianter som har ett direkt orsakssamband, men förhoppningen är att den aktuella upptäckten ska förhindra att man korsar två hästar med genvarianten och tar extra väl hand om hästar som har genvarianten.

– Om jag vet att en häst har en hög risk för svårartad kissing spines, då är jag mer försiktig med den, säger Lafayette.
– Jag är noga med att bygga upp ryggen och vara mer proaktiv innan det blir ett problem. 

– Om du kan förebygga det från början, oavsett gener, är det så mycket bättre, säger equiteraputen Jenny Adamson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden