Sverige
13 april 2015 22:15

Gotlandsrusset Russi firar 38 år

I dag fyller gotlandsrusset Russi 38 år - och det ska firas med knäckebrödstårta och kalas hemma på gården. "Förr brukade vi fira vart femte år, men nu är varje år värt att fira", säger ägaren Elisabeth Gunnarsson.

Gotlandsrusset Russi firar 38 år
Tre generationer med ryttaren Casper Holst, Hanna Gunnarsson och Bettan Gunnarsson. I dag blir det kalas för hela stallet och familjen.

1979 fraktades en 2-årig Russi över med båten från Gotland till fastlandet och vidare till Elisabeth Gunnarssons gård i Hovmantorp. Då var det kusinens häst – i dag har Russi varit läromästare åt tre generationer.
– I dag rider mitt fyraåriga barnbarn Russi, vilket är lite roligt. Hon är inte bara en gammal häst, utan kan fortfarande vara till nytta och stor glädje, säger Elisabeth.

Det är i dag, den 13 april, som Russi fyller 38 år, vilket ska firas med knäckebrödstårta med äpple och morötter. Kompisarna i stallet får också vara med och kalasa, men de får nöja sig med knäckebröd.
– Först firade vi henne vart femte år, men nu tycker vi att varje år är värt att fira. Det var väl ingen som trodde att hon skulle vara med så här många år.
– När hon var 24 år behövde hon ett nytt regntäcke och jag sa till min man att det knappt kändes lönt, eftersom jag inte hade några andra små hästar som kunde ta över det. Men sen dess har vi ju köpt två regntäcken till!

Och Russi verkar inte bry sig nämnvärt om att hon nått en ålder få hästar är i närheten av.
– Det är fortfarande hon som styr och ställer i hagen, trots att hon är minst med sina 123 centimeter. Häromdagen sprang hon baklänges när min andra häst kom för nära, och såg ut som en eldsprutande drake, berättar Elisabeth.

– Och Russi ser sig helt klart som favoriten. När andra hästar kommit och gått är det hon som fått stanna sen hon kom hit. Hon är pigg och har bra tänder – hon lever nog länge till!

Läs mer om Russi, som vi också skrev om när hon fyllde 35 år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden