Världen
11 december 2022 21:05

GP-ryttare i dressyr får fängelse för djurplågeri

DjurskyddEn brittisk dressyrryttare på hög nivå har fått både fängelse och djurförbud på livstid efter att ha vanskött fem unghästar.

GP-ryttare i dressyr får fängelse för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det handlar om en Grand Prix-ryttare i dressyr som har dömts av brittisk domstol.

Ryttaren ska ha vanskött fem unghästar grovt vilket enligt domstolen ska ha orsakat ett onödigt lidande för djuren. Brittiska Horse and Hound berättar att ryttaren ska ha ignorerat råd angående hästarnas skötsel från Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSCPA. Även en person som arbetade en timme om dagen på gården med att sköta hästarna hade vid flera tillfällen påtalat hästarnas dåliga skick.

De fem hästarna var mycket magra och angripna av parasiter när de omhändertogs tidigare i år.

Rättegången tog elva dagar, och åklagaren lyfte särskilt att dressyrryttaren hade både kunskap och pengar så att det räckte att ge hästarna den vård de behövde – men valde ändå att inte göra det.

Ryttaren är nu dömd till 18 veckor i fängelse för djurplågeri och ska också betala närmare 800 000 kronor i rättegångskostnader och kostnader hästarnas omhändertagande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden