Sverige
20 februari 11:52

Gratis rådgivning vinner Lövstas Hållbarhetspris

HållbarhetsprisVinnaren av Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris 2023 har utsetts - priset går i år till ett samarbete som satsar på kostnadsfri miljörådgivning till hästhållare.

Gratis rådgivning vinner Lövstas Hållbarhetspris
Dagliga rutiner för att underlätta mockning i hagar är exempel på vad Greppa Näringen kan ge tips om. Foto: Roland Thunholm

Vinnaren Greppa Näringen drivs i ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF, länsstyrelserna och flera företag i lantbruksbranschen, och var från starten endast inriktad på lantbruksföretag. Men sedan 2020 erbjuds även kostnadsfri miljörådgivning för den som driver hästgård med minst 15 hästar, där hästhållaren får hjälp med att gå igenom verksamhetens miljöpåverkan och se var man kan göra förbättringar – det kan handla om allt från elförbrukning till dagliga rutiner för att underlätta driften på gården.

Genom projektet hoppas Greppa näringen kunna bidra till mer hållbara hästgårdar, främja hästhälsan och även hjälpa till att kostnadseffektivisera verksamheter.

Juryn bakom Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris hoppas på att årets vinnare nu ska få större spridning.
– Det är inte alltid så lätt att nå ut och vi vill verkligen att fler ska hitta till Greppa Näringens hästrådgivning. Det är ju egentligen helt otroligt att man kan få så mycket kostnadsfri rådgivning av så hög kvalitet. Driver du en större verksamhet så kan du få både kunskap, relevant hjälp för just din anläggning som långsiktigt ger bättre ekonomi, hästvälfärd och miljövinster, säger Alexandra Mörner, ordförande i juryn för LFC:s Hållbarhetspris.

– I dagsläget har över 1500 hästgårdar möjlighet att få individuell rådgivning, så här finns en stor potential, säger Pernilla Kvarmo från Jordbruksverket, en av initiativtagarna till rådgivningen, och fortsätter:

– Vi är hedrade och tacksamma över att vår miljörådgivning till hästhållare får ta emot Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris och hoppas att det kan ge oss större möjlighet att nå ut med vårt erbjudande framöver. Vi vill hjälpa fler hästhållare att se hur man bedriver en mer hållbar hästhållning utifrån gårdens egna förutsättningar. Greppa Näringens miljörådgivning är sedan många år väletablerad hos lantbrukarna och vi vill att den ska bli lika självklar även på hästgårdarna.

Juryns motivering

“Initiativet med Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar visar kraften i samverkan och kunskapsspridning. Med utgångspunkt i en förbättrad tillvaro både för våra hästar, hästhållare och vår miljö visar Greppa Näringen på både drivkraft och engagemang. De visar också på ett föredömligt sätt att det är med hjälp av varandra som vi skapar varaktig förändring och förbättring för vår miljö.”

Läs mer om Greppa Näringens hästrådgivning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden