Hästliv
20 september 2014 11:13

Grupphållning är framtiden

Vid seminariet ”Den glada och friska hästen” i Nyköping i torsdags, kunde veterinär Per Michanek och professor Linda Keeling på punkt efter punkt bemöta fördomarna kring att ha hästar i grupphållning.

Grupphållning är framtiden
Linda Keeling berättade om fördelar och bemötte fördomarna kring att ha hästar i grupphållning.

Aktiv grupphållning, där hästar lever i grupp utomhus dygnet runt, finns i dag på riksanläggningarna på Flyinge, Strömsholm och Wången och är ett sätt att hålla häst som väcker allt mer intresse. Samtidigt finns det många hästägare som är tveksamma. Bland argumenten mot grupphållning finns oro för ökad skaderisk, att hästarna blir slöa att rida, det är svårt att hämta in en häst ur gruppen, de kommer att frysa och det blir besvärligt att släppa ut hästen efter arbete då den är svettig.

Under seminariet kunde dessa åsikter bemötas med vetenskapligt underbyggda fakta och här på webben presenteras en del av detta. En mer utförlig artikel kommer i Ridsport nr 19.

Per Michanek visade genom fakta att skaderisken är större för hästar som står i box än de som går tillsammans på tillräcklig areal i utedrift; de fastnar i boxgaller, rullar fast i boxhörn, river sig i ögon och näsborrar på inredning och kan få frakturer.

Frågan om hästar tål att vara ute har helt fel utgångspunkt, sade han. Många har föreställningen att hästen är en stor hårig människa som vill leva i ett hus och sova hela natten.

Men hästar har i årtusenden anpassat sig för ett liv utomhus, de har en utmärkt värmereglering och är skapta för att ströva omkring på vidder och leta föda. Det är tvärtom stallet som ger den dåliga hästmiljön.

Bland de punkter som är negativa med stall finns:
* För mycket stillastående
* För dålig luft
* Onaturlig hästmiljö (inte socialisera med andra hästar)
* För stor skaderisk
* Dyrt och arbetsamt för den som sköter hästarna

Per Michanek håller själv fullblodshästar i galoppträning i utedrift och utöver att hästarna är friska och välpresterande, är arbetsinsatsen radikalt mindre än i konventionellt stall:

Det tar tio minuter om dagen att sköta fyra hästar!

För större stall med anställd personal kan det innebära stora besparingar. Genomsnittstiden för att sköta en häst är framräknad till 40 minuter per dag och kostnaden till 4 kronor per minut, vilket ger en årskostnad på runt 60000 kronor per år i boxstallet. Samma kostnad blir cirka 4000 kronor per år i grupphållningen.

Linda Keeling är Sveriges enda professor i djurskydd och hon tog fasta på de välfärdsaspekter som finns kring att låta hästar leva i grupp och kunna socialisera med varandra.
– I moderna hästhållningssystem med boxstall har hästar för mycket ”fritid”, berättade hon. Vilda hästar rör sig mycket mer, de måste aktivt leta upp sin föda och sitt vatten.
– Våra hästar behöver inte anstränga sig för att få foder, det serveras dem och är mycket näringsrikt. Hästarna är ofta isolerade från andra, med olika problem som magsår, kolik och beteendestörningar som följd.

Professor Keeling är absolut övertygad om att grupphållning av hästar är bästa alternativet för att uppfylla hästarnas fysiska och beteendemässiga behov.
– Men det är viktigt att hästarna har lärt sig att ”tala hästspråk”, att förstå de signaler som hästar ger varandra. Det får man genom blandade grupper där unghästarna får växa upp tillsammans med vuxna hästar som visar dem hur man beter sig.

Initiativtagare till seminariet var Johanna Frieberg på Hjermesta Active Stable, ett inackorderings- och konvalescentstall strax utanför Nyköping, som visades upp som avslutning på dagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden