Sverige
2 april 2020 20:13

Gun var 92 när hon började rida

Aldrig för sentNär 92-åriga Gun Moström gjorde en bucket list stod ridning med. Sagt och gjort, strax före coronautbrottet passade hon på att rida för första gången i livet, på ridskolehästen Freja. Något som gav blodad tand. Nu hoppas både Gun och släkten på en fortsättning.

Gun var 92 när hon började rida
Gun Moströms premiärritt gjordes på trygga ridskolehästen Freja, som snart går i pension från arbetet på Östersund Frösö ridklubb. Foto: Jonas Lövenberg

Gun Moström hade två saker på sin bucket list, vilket Östersunds-Posten var först att berätta om.

På Guns lista fanns två punkter, att åka tillbaka till Skagen och att rida. Varför hon aldrig ridit tidigare i livet förklarar Gun så här när Ridsport ringer upp:

GunMostrom_foto_jonas-lofvenberg
Det är bevisligen aldrig för sent för att lära sig att rida. Gun Moström gjorde slag i saken vid 92 års ålder. Foto: Jonas Lövenberg

– Jag har haft så mycket annat för mig, jag har jobbat och så.

Guns systerdotter Agneta Smedsaas-Löfvenberg är hästmänniska och hon såg till att Gun fick komma till Östersund Frösö ridklubb. Där finns en handikappramp att sitta upp från.

– Det svåraste med en så gammal elev är smidigheten, kan de ens ta sig upp på hästen, säger ridläraren Marit Jansson.

Trygg pensionärshäst

Och vad som skulle hända om eleven ramlar av, var en annan sak Marit funderade över.

– Det får ju inte hända. Vi har haft medhjälpare på var sin sida och jag litar på hästen men det är klart, man kan aldrig lita till hundra procent, säger Marit.

Hästen, det är 20-åriga Freja.
– Det är en av våra äldre hästar som snart går i pension. Hon fyller verkligen sin funktion. Hon går alla typer av lektioner men den viktigaste uppgiften är de här lektionerna och nybörjarna.

– Det är en fin häst. Jag hade med mig två sockerbitar, berättar Gun.

Ingen rädsla

Hur gick det då med ridningen? Det var inga problem att komma upp, en medhjälpare stöttade och en tog emot. Första ridturen varade i tre varv i skritt.

– Jag har verkligen inte varit rädd, inte ett dugg. Det är väldigt skönt att rida, och sen är det roligt. Jag är född och uppvuxen på landet med olika djur, det är inget konstigt, säger Gun.

Systerdotter Agneta hade sina farhågor eftersom moster Gun aldrig suttit till häst.

– Balansen är ju A och O, och att du som ryttare kan följa med och slappna av. Men det visade sig gå väldigt bra! Redan andra gången var moster rakryggad med god balans och framför allt lyckligt leende. Jag är övertygad om att Gun återupptar ridningen när covid-19 går in i ett lugnare skede.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden