Krönika
19 maj 2018 06:00

Gustaf Johansson: ”Resultatet chockar de flesta”

Krönika"Varje år dyker det upp någon som har gjort kalkyl och räknat på tillverkningskostnaden för ett föl. De kan skilja sig en del åt beroende på vem som har räknat, men det alla har gemensamt är att resultatet chockar de flesta." Så skriver Ridsports gästkrönikör Gustaf Johansson.

Gustaf Johansson: ”Resultatet chockar de flesta”
Ridsports gästkrönikör Gustaf Johansson. Foto: Pierre Winroth

På sociala medier svämmar det nu över av olika hingstval och folks önskningar om den blivande avkomman. Hingsten bör vara si eller så och avkomman ska vara säljbar. Just uttrycket ”säljbar” är något jag har funderat en del över sista tiden. Hingsten ska gärna vara känd och populär men helst inte för mycket använd, för då blir avkomman inte lika säljbar.

Detta känns otroligt märkligt i min värld.

Tänker man bedriva avel på ett så pass dåligt sto att det endast är hingsten som ska kunna göra avkomman säljbar? Skulle vi inte i stället kunna vara överens om att alla ”bra” föl blir säljbara? Där uppfödaren har hittat den perfekta kombinationen till just det stoet.

Nästa fråga: Går det över huvud taget att gå med vinst på ett föl, och vad är ett bra pris? Mitt svar på första frågan är: nej det går oftast inte att gå med vinst på ett föl, men kanske om du har flera.

Varje år dyker det upp någon som har gjort kalkyl och räknat på tillverkningskostnaden för ett föl. De kan skilja sig en del åt beroende på vem som har räknat, men det alla har gemensamt är att resultatet chockar de flesta. Man inser att de som inte säljer sina föl för 80 000 kronor och uppåt oftast går med förlust. Det skulle med andra ord vara väldigt svårt att få någon som vill ha ränta på sitt investerade kapital att vilja investera pengar i att tillverka föl.

Hur värderar man då ett föl? Det beror helt och hållet på vad köparen är villig att betala och vad säljaren är villig att sälja för. Därför kan det irritera mig när man anser att föl ska ligga i en viss prisklass eller att ”den” hingstens avkommor ”brukar kosta så mycket”.

Bland äldre hästar kan prisbilden variera enormt mycket, och alla de äldre hästarna har varit föl en gång i tiden. Därför borde priserna på föl skilja sig betydligt mer åt än vad de ofta gör i dag. För 40 000 kronor extra kan du hitta en fölunge med en klart högre kvalitet, medan vissa föl kanske knappt är värda hälften av det säljaren begär.

Hur ska du då göra om du vill få ekonomi på din avel? Du ska satsa mer och betäcka mer. Ja, det kostar betydligt mer i början, men samtidigt sprider du dina risker. Om jag får cirka 15 föl per år brukar jag tänka att jag ska ha ett snittpris på till exempel 80 000 kronor. Detta innebär att har jag tur får jag några föl som säljs för 100 000 och uppåt, medan andra kanske inte blev som jag hade tänkt och får säljas för cirka 30 000 kronor.

Jag vill önska alla en riktigt lyckad betäckningssäsong. Glöm inte att pengar inte är allt, att vi avlar även för att det är så vansinnigt roligt.

Gustaf Johansson
Uppfödare, hingstägare, tränare, dressyrdomare och svårklassryttare  i dressyr med egen seminstation.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Den publicerades första gången i Ridsport nr 9, 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden