Krönika
8 april 2021 07:56

Håll kontakt med uppfödaren!

Tycker tillI nästan två år har fölet varit uppfödarens fokus, och när det sedan säljs önskar Ridsports redaktionschef Lena Sellman att köparen vill hålla kontakt med uppfödaren. "Så du som köper häst, håll kontakt med uppfödaren, jag garanterar att de flesta uppfödarna uppskattar det", uppmanar Lena.

Håll kontakt med uppfödaren!
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

När jag avlar ligger det ett oändligt antal timmar bakom hingstvalet. Jag har plöjt massor av filmer och information för att hitta den perfekta matchen till mitt sto. Jag drömmer ju om att föda upp det optimala dressyrfölet. Det som är vackert, ridbart, har gång av bästa märke och en härlig interiör. Det som kan gå hela vägen.

Efter betäckning lägger jag tid och pengar på att se till att mitt sto får de bästa förutsättningarna under dräktigheten. Sen våndas jag, känner efter sparkar i magen, trängtar och längtar när dagen D börjar närma sig. Ska allt gå bra? Kommer stoet att klara fölningen, föds fölet friskt och starkt?

Kommer stoet att klara fölningen, föds fölet friskt och starkt?

När fölet väl kommit umgås jag ofta med och hanterar det för att det ska bli lätt att ha att göra med i framtiden. Efter betet får det gå på lösdrift med mamma och jämnåriga lekkamrater och får grovfoder av hög kvalité. Målet är att ge denna nya varelse så bra förutsättningar jag bara kan.

Därför blir jag som uppfödare – och jag talar nog för fler än mig – så besviken om fölet säljs till någon som inte är intresserad av att hålla mig uppdaterad om hur det går och hur den mår. Kanske skicka en bild eller ett filmklipp någon enstaka gång. Det betyder så mycket! Det här fölet har ju varit i mitt fokus i nästan två år, om vi räknar från när hingstvalet tog sin början.

Jag har dessutom kvar stoet. Ägaren till stoets avkomma sitter på värdefull information inför framtida hingstval. Vad blev bra, vad blev mindre bra? Sådant behöver jag få veta. Så du som köper häst, håll kontakt med uppfödaren, jag garanterar att de flesta uppfödarna uppskattar det!

Du som köper häst, håll kontakt med uppfödaren, jag garanterar att de flesta uppfödarna uppskattar det!

Missa inte att kasta dig över Ridsports tjocka härliga Avelsextra-nummer, och missa inte artikeln om att det är ägget som väljer spermien och inte tvärtom.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag hyllar Helena Gustafsson som hållit mig flitigt uppdaterad i nöd och lust om hennes Rolls Royce i fjorton år nu.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden