Sverige
28 oktober 2023 14:58
Ridsportplus

Hallå där Henrik Johnsson: Är du nervös inför boksläppet?

GuldbokenI dagarna kommer den ut, Henrik Johnssons bok ”Guldet”. Boken skildrar timmarna i Tokyo då laghoppningen i OS pågick. Och spännande är det, trots att man ju vet hur det gick för svenskarna.

Hallå där Henrik Johnsson: Är du nervös inför boksläppet?
Författaren Henrik Johnsson skulle gärna ha en bokcirkel för sin bok, med OS-laget från Tokyo samt Henrik Ankarcrona och Yogi Breisner. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Har du varit nervös inför bokreleasen, Henrik Johnsson?
– Inte nervös kanske, utan mer förväntansfull över vad människor kommer att tycka. Ryttarna som är med har läst den och säger att den är bra, liksom en del kompisar, men nu ska den ut och möta läsarna, som inte behöver vara lika snälla.

Vad var det svåraste med boken?
– Att jag inte var säker på att det skulle bli spännande när alla visste hur det skulle sluta, men när Peder hade läst och sade: ”Man undrar ett tag hur det ska gå”, då kändes det bra. Sedan har jag också fått jobba med att hela tiden hålla själva tävlingen levande, även när jag skriver om andra saker, som ryttarnas och hästarnas bakgrunder.

Fakta

Henrik Johnsson

Ålder: 51 år.

Gör: Författare, program-ledare, producent.

Familj: Hustrun Malin Baryard-Johnsson, två söner.

Bor: På gård utanför Norr-köping.

Nästa bok: Jag har två bokidéer på gång även om inget är klart, men ingen av dem handlar om hästar.

Skulle helst äta middag med: OS-laget från Tokyo samt Henrik Ankarcrona och Yogi Breisner, i form av en bokcirkel där vi diskuterar boken.

Dold talang: Jag kan tio decimaler på pi, och jag får inte ut dem ur huvudet, samtidigt som jag har väldigt svårt för att lära mig namnen på sönernas kompisar.

Expandera

Vad är det med OS-guldet i Tokyo som gör att det var värt en bok?
– Det var ett paradigmskifte för svensk ridsport. Det finns ett tydligt före och efter.  Fram till dess hade svenskarna ändå varit nöjda med att vara underdogs, men lagguldet blev starten på en stormaktstid för svensk hoppning.

Vad vill du att boken ska ge läsaren?
– Jag vill att läsaren ska känna hur det var från olika håll. Hur det var under en begränsad tid för de som red, stod bredvid, motståndarna och vi som led framför tv:n. Från att startsignalen ljuder för Henrik von Eckermann till att Peder sätter upp två fingrar i luften. 

– Den här boken handlar om frågorna: När du är en millimeter från stupet och från det du drömt om, vem är du och vad gör du då?

Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden