Hästliv
8 juni 2019 07:30

Hamos familj berättar: Skulle stanna en dag – blev kvar i över 40 år

Långt hästlivUnder fredagen dog Hamo i en ålder av 45 år, troligen Sveriges äldsta häst. För Ridsport berättar Cornelia Nyberg om de många åren som familjen haft med Hamo, och avslöjar att han egentligen bara skulle stanna en dag - men blev kvar i över 40 år.

Hamos familj berättar: Skulle stanna en dag – blev kvar i över 40 år
Cornelia Nyberg tillsammans med Hamo. Foto: Stina Winterby

Fredagen 7 juni dog shetlandsponnyn Hamo i en ålder av 45 år. Under flera år han haft titeln ”Sveriges äldsta häst”, och eftersom uppgifterna fått vara obestridda i så många år finns det goda förutsättningar för att uppgiften stämt.

Cornelia Nyberg berättar för Ridsport hur det gick till när Hamo kom till familjen 1978. Cornelias morfar Sten Johansson hade en ridskola i Johannishus – Johannishus 4H-gård – och en dag fick han besök av en hästhandlare som skulle hämta ytterligare en häst i Skåne.
– Då han hade en häst för mycket på släpet frågade hästhandlaren om han kunde få ställa hästen på ridskolan över dagen, säger Cornelia.

Fick hästen gratis

Men hästhandlaren kom inte tillbaka, och Sten Johansson såg då till att den 4-åriga Hamo blev inriden och började gå på ridskolan. Ett år senare dök hästhandlaren upp igen.
– När morfar sa att han ville ha betalt för foder och uppstallning fick han istället behålla Hamo gratis.

Hamo kom att tjäna sitt uppehälle på ridskolan, först under ledning av Sten Johansson och därefter av hans dotter Charlotte Nyberg, som är Cornelias mamma.
– När vi flyttade och sålde ridskolan fick Hamo så småningom flytta med hem för att han skulle få ett lugnt slut, säger Cornelia.

Pensionerades vid 37 års ålder

Hamo lämnade ridskolan 2011 när han var 37 år gammal, och sedan dess har han gått lös på tomten. Först hos Cornelias familj i Inglatorp, och de senaste åren hos Carina Lindgren i Holmsjö – Carina är en av eleverna som ridit vid Johannishus 4H-gård som barn. Trots pensioneringen var Hamo varje sommar verksam vid Vämöparkens minizoo för ponnyridning.

När Ridsport frågar om Hamos härstamning svarar Cornelia att den har de aldrig haft någon koll på, mycket på grund av att han hamnade hos familjen av en slump.

Hamo_stinawinterby
Hamo har under alla år utmärkt sig som ett busfrö. Foto: Stina Winterby

Under de många åren har Hamo utmärkt sig som ett busfrö, och han har alltid varit lite egen av sig och till exempel älskat hallonkräm. Samtidigt som det är många som börjat sin ridkarriär på honom och han har varit en riktig läromästare som många har haft väldigt mycket nytta av. På Facebook har han en egen officiell sida, där det går att läsa många kommentarer om hans hyss genom åren.
– Exempelvis hur han kunde dra iväg och tjejerna kämpade på andra sidan grimskaftet, eller när han vägrade gå längre på skogsturerna.
– Han var en riktigt smart ponny som visste exakt hur han skulle göra för att få sin vilja igenom hos de små ryttarna.

Hamo fick stor uppmärksamhet tack vare sin höga ålder och han har blivit flitigt mediabevakad. Via Facebook fick han en ”flickvän” som hette Polly, och det speciella paret uppmärksammades både i tidningar och på TV.
– Tyvärr kunde de aldrig träffas då hon bodde långt upp i landet.
– Polly var några år yngre än Hamo, men också väldigt gammal. Hon gick tyvärr bort förra året.

Haft bra tänder hela livet

Trots sin höga ålder har Hamo under alla år varit i ett bra skick med bus och spring, och haft tänder så han kunnat äta ordentligt.
– Men de senaste månaderna blev hälsan sämre och benen tunga att lyfta på, säger Cornelia.
– Efter ett så långt, roligt och fritt liv var det därför dags för honom att vandra vidare till de gröna ängarna.

Hamo somnade in på morgonen den 7 juni omgiven av sin familj.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden