Hoppning
14 juli 2019 12:02

”Han är egentligen en riktig mjukis”

Falsterbo Horse ShowSvettfuxhingsten Kespri DC är vacker som en saga, och hoppar hus. Han är dock inte den snabbaste hästen i Jüri Sokolovskis stall, men ekipaget lyckades ändå slå sju andra 6-åringar i finalen i Folksam Open.

”Han är egentligen en riktig mjukis”
Cool segrare - Kespri DC spanade ut över Falsterbo-publiken under prisutdelningen. Foto: Roland Thunholm

Åtta av de 22 ekipagen till start var felfria i grunden och tog sig till omhoppning på Falsterbos stora gräsbana. Jüri Sokolovski och Kespri DC (hingst -13, e Kannan-Espri, uppf Silvia Baroncelli, äg Johnny Svensson) hade ett bra läge när de gick ut sent i startfältet.
– Han hoppade väldigt bra idag, även om han var lite ofokuserad i början av grundomgången – men han höll ändå fokus på själva hindren. Jag var lite orolig för maxtiden men han har stor galopp och den passar på den här stora banan. Så det gick bra, konstaterar Jüri Sokolovski, och fortsätter:
– Jag försökte rida så snabbt jag kunde i omhoppningen, jag fick ett par framåtlägen men så flöt vi ut lite i svängarna så jag visste inte om det skulle vara tillräckligt snabbt. Men det räckte idag.

Fick nobben på bruksprovet

Kespri DC visades på bruksprovet tidigare i år, men fick tummen ner. Planen är dock att behålla honom som hingst i nuläget.
– Han har ganska mycket hingstkaraktär men det behöver han, det gör att han kämpar lite extra på banan. Han är rätt bekväm av sig annars, han vill gärna visa sig tuff men han är egentligen lite mesig och mjuk. Hemma är han väldigt snäll och gullig. Kespri har alltid varit väldigt enkel att jobba med, han har lätt för sig, är försiktig och storhoppande – jag är aldrig orolig för höjden på hindren, men jag skulle vilja få honom lite snabbare, berättar Jüri Sokolovski på presskonferensen efter segern.

Ägaren Johnny Svensson hyllade Kespris ryttare vid prisutdelningen, och menade att hingsten är där han är idag tack vare Jüri Sokolovski och hans träning.

Thomas Ryan Idool Rtwb
Thomas Ryan gick ut tidigt i omhoppningen men satte bra fart på Idool. Foto: Roland Thunholm

”Inte rivit ett enda hinder”

Irländaren Thomas Ryan hade bara en ryttare före sig i startfältet, Pontus Westergren, och jagade hans tid i sadeln på Idool (val -13, e Zirocco Blue VDL-Emilion, uppf B. Ruitenberg-Van Der Veen, äg Jumper Horses Sweden).
– Pontus var snabb och jag har inte världens snabbaste häst, men på en sådan här stor arena kan han galoppera på lite mer. Jag försökte göra detsamma som Pontus men lite snabbare, och inte röra hindren på vägen.

Idool köptes på auktionen på Elmia för några år sedan, och har stått hos Thomas Ryan sedan i februari.
– Det är en väldigt intelligent häst, jag tror inte han har rivit ett hinder sedan jag fick honom. Han gillar verkligen att jobba men han har mycket attityd, han bockar en hel del på banan och gillar inte riktigt att bli tillsagd vad han ska göra.

Casanova Andre Brandt Rtwb
Casanova Hästak med Andre Brandt i sadeln. Foto: Roland Thunholm

Hoppas på unghäst-VM

Andre Brandt lotsade godkände hingsten Casanova Hästak 1359 (-13, e Cosmeo-Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen, äg Hästak AB) till en tredjeplats.
– Vi kämpade på bra idag, han kändes väldigt fin och fräsch. Min häst är inte heller så snabb, han hoppar så högt så det är bara att galoppera på så fort jag kan. Han vill alltid göra sitt bästa, han är en fantastisk individ, säger Andre Brandt.

Nu väntar vila för hingsten, och därefter hoppas Andre på att Casanova får en plats i truppen till unghäst-VM.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden