Hoppning
18 juni 15:50

De gör det igen – Grand Prix-seger för kungarna

LGCT StockholmDet var en dämpad stämning inne på Stadion när Grand Prix-klassen drog igång, då Peder Fredricsons olycka tidigare under dagen påverkat många. De 37 ekipagen till start mötte en rejäl utmaning men ingen kunde - som vanligt - stoppa Henrik von Eckermann och King Edward.

De gör det igen – Grand Prix-seger för kungarna
Henrik von Eckermann och King Edward vinner i Stockholm! Foto: Roland Thunholm

Italienaren Uliano Vezzani, som bland annat byggt hoppbanor på VM i fälttävlan och under GCT:s superfinal i Prag, gav ryttarna en krävande uppgift i Grand Prix-klassen över 1,60-hinder. Grundomgången innehöll 13 hinder och 16 språng, med en trekombination och en tvåkombination.

Shane Breen satte den första nollan med skimmelstoet Haya, men flera ryttare valde att utgå efter ett par rivna hinder. Felen kom utspridda över banan, oxern som stod som nummer fyra med glesa gula bommar skördade många offer.

Sex svenska ekipage kom till start – Wilma Hellström var först ut med Quinti von Hof, som fick sträcka ut ordentligt. I trekombinationen blev det dock för flackt över b-oxern, som föll. Tiden rann ut och ekipaget drog även på sig tre tidsfel. Samma hinder orsakade samma problem för Linda Heed, vars Decurio inte räckte över oxern mitt i trekombinationen.

Evelina Tovek klarade trekombinationen fint men rev istället två andra hinder med Winnetou de la Hamente Z. Direkt efter kom Petronella Andersson, som hade något riktigt bra på gång med Claptonn Mouche, men efter att valacken la i bromsen på det målade planket valde hon att utgå.

Guldekipagen till omhoppning

Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann gjorde ingen besviken när de tog sig an banan med sina guldhästar H&M Indiana och King Edward. Även om Henrik var på håret att missa tiden gav han sig själv ett guldläge genom att bli siste ryttare till omhoppningen.

Förra året tog sig sex ekipage till omhoppning, i år var de nio. Banan gick över nio hinder, och det blev direkt felfritt från Shane Breen – en runda som visade sig räcka långt, hela vägen upp till andraplatsen.

Malin Baryard var kvick runt med Indiana men när sista hindret föll åkte ekipaget ner i resultatlistan och slutade sjua. Återigen var det upp till Henrik von Eckermann att avgöra och som han gjorde det – trots att King Edward seglade i luften länge stannade klockan på 46,17, sex hundradelar före Shane Breen.

”Finns inget han inte kan göra”

– Jag var snabbare till kombinationen. Jag kände att jag var lite efter så jag var verkligen tvungen att ligga på. Men idag var turen på min sida, det här har varit en fantastisk helg – det är tveksamt om jag någonsin kommer ha en sådan här helg igen, sa Henrik i segerintervjun kort efter målgång.

– Det finns inget som King Edward inte kan göra, den enda som sätter stopp är jag. Tusen tack alla som kommit hit i det dåliga vädret, jag hoppas att showen var bättre än vädret.

Resultat
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden