Hoppning
7 februari 2020 17:50
Ridsportplus

”Han har gjort mig redo att hoppa stora klasser”

StjärnjuniorJulie Carlberg tänkte inte att CC Stud's Fidelity var en häst för henne. Men väl i sadeln så klickade de direkt. Nu leder de totalen inför finalen i Morgondagens vinnare i Scandinavium. "Vi har ett väldigt speciellt band", säger Julie Carlberg som i helgen rider sista kvalet på Borås Grand Prix.

”Han har gjort mig redo att hoppa stora klasser”
Julie Carlberg och CC Stud's Fidelity i Scandinavium förra året. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Julie Carlberg är just nu och tävlar i Borås med fyra hästar. En av dem är hingsten CC Stud’s Fidelity, familjens egna uppfödning som hon har gjort kometkarriär med. På bara drygt ett år har de redan radat upp placeringar i Scandinavium och Falsterbo samt på Elmia och SM. Dessutom är de uttagna till B-truppen och leder just nu totalen i Morgondagens vinnare, där sista kvalet går på Borås Grand Prix.

  Men även om Julie har följt ”Fidde” sedan han var liten, hade hon aldrig tänkt att det var en häst för henne. Inte förrän hon satt på honom första gången i september 2018.
  – Som ung kunde han vara lite småskygg ibland och jag tänkte också att han var hingst. Dessutom är han ganska känslig och hoppar väldigt högt. Men när jag kom upp i sadeln kändes det bra direkt. Vi har ett väldigt speciellt band jag och den hästen – som vi började bygga där och då, säger Julie.

  Hade hoppat högt med Kevin Staut

  Innan CC Stud’s Fidelity tävlade hon hästen Een Wiggy, och det var när den blev skadad i slutet av sommaren 2018 som CC Stud’s Fidelity blev aktuell. Hingsten hade då varit två år hos världsryttaren Kevin Staut, där den hade tävlat upp till 1,50.
  – Han var redo för att hoppa stort medan jag hade hoppat upp till 1,40, och inte speciellt framgångsrikt. Men han har gjort mig redo. Det var egentligen när han kom som det började bli allvar. Det var då jag fick komma ut på stora tävlingar och hoppa stora klasser, säger Julie.

  Ujuliecarlberg
  Julie Carlberg och CC Stud’s Fidelity i soliga Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

  Hur är han som individ?
  – Han är väldigt modig och han gillar att visa att han är hingst. Ibland kan han köra lite med mig, men han skulle aldrig bitas eller göra något taskigt när jag sitter på honom. Han är väldigt positiv och snäll – och han räddar mig alltid.

  Han vill inte ha speciellt mycket hand och inte mycket ben, egentligen vill han inte ha speciellt mycket av någonting. Han har ganska klart för sig hur han vill bli riden.

  Photo-2020-02-07-17-26-05
  ”Fidde” är en häst med stor personlighet. Foto: Privat

  Hur är han på banan?
  – Han är oftast avspänd och väldigt koncentrerad, han vet vad han ska göra. Det spelar ingen roll vilken arena det är, han bara kör sitt race. Han kan vara lite småglad och busig, men det är inget som inte går att kontrollera.

  Hur vill han bli riden?
  – Han vill inte ha speciellt mycket hand och inte mycket ben, egentligen vill han inte ha speciellt mycket av någonting. Han har ganska klart för sig hur han vill bli riden. Helst vill han vara fri och öppen i formen och bestämma mycket själv. Han tar gärna framåtdistanser.

  Presterar bäst under press

  Även Julie gillar att rida framåt och beskriver sig själv som en offensiv ryttare.
  – Jag tänker sällan bakåt på banan och speciellt inte på honom. Om jag till exempel får lite kort på ett hinder innan en viktig linje, då försöker jag alltid rida framåt. Då koncentrerar han sig bäst och antar utmaningen.

  Om jag jämför med många av mina motståndare är jag väldigt bra på att hantera motgångar och förluster. Jag tror det grundar sig i att jag inte har haft någon speciellt bra ponnytid.

  Samtidigt är hon väldigt lugn och stressar sällan upp sig.
  – Jag brukar säga att jag presterar bäst under press, när jag vet att ”det är nu det gäller”. Jag är bra på att koncentrera mig i pressade situationer och har alltid en tydlig plan som jag försöker följa. Men går det dåligt så tar jag det inte så hårt, det är bara att försöka göra det bättre nästa gång, säger Julie.

  Att inte ta det så hårt känns lite ovanligt för en tjej?
  – Så är det nog. Om jag jämför med många av mina motståndare är jag väldigt bra på att hantera motgångar och förluster. Jag tror det grundar sig i att jag inte har haft någon speciellt bra ponnytid. Då var jag mest glad om jag hade kommit runt banan, och det har nog följt med. Jag vet att det kan gå mycket sämre, och att det faktiskt kan vara bra att ha fyra fel ibland. Jag försöker bara att vända det till en lärdom, menar Julie.

  Photo-2020-02-07-17-26-31
  Lillebrorsan Jetset får också följa med till Scandinavium. Foto: Privat

  Stenhård konkurrens

  Att Julie och CC Stud’s Fidelity har lyckats ta sig högst upp i totalen i Morgondagens vinnare tror hon beror på att de har varit väldigt jämna. Ekipaget har varit felfria i alla kval utom ett där de hade ett tidsfel och varit placerade som topp fem.
  – Det är extremt många duktiga juniorer med fina hästar, fler än vanligt, och att bara vara felfri har du inte kommit någonstans på. Det är alltid många till omhoppning och där har jag satsat, men inte gett allt.

  Då kanske det är dags att ge allt i Scandinavium då?
  – Definitivt. Förra året kom jag tvåa och det vill jag inte göra igen. Det har gått väldigt bra under året, men jag har inte fått någon riktig seger med honom ännu. Så det är absolut dags för det nu.

  Julie berättar att ”Fiddes” lillebror också följer med till Scandinavium. Han heter CC Stud’s Jetset och kvalade som 5-åring på Flyinge i höstas.
  – Det känns verkligen extra kul att båda bröderna följer med och att det är våra egna uppfödningar.

  Fakta

  Julie Carlberg

  Född: 18 juni 2002.
  Bor: 100 meter från stallet på Häggebylunds gård utanför Stockholm
  Hästar: Hingsten CC Stud’s Fidelity (SWB f-10 e Monte Bellini-Montreal) och CC Stud’s Jetset (SWB f-14 hingst e Monte Bellini-Montreal) som bägge är uppfödda och ägs av D. Carlberg & Son Intressenter AB, det vill säga CC Stud. CC Stud äger även Mila-Sue PS (f-14 sto e Messenger-Pilot, uppf Gestüt Lewitz) samt Julies tidigare topphäst som är tillbaka på banan igen efter skadan, Een Wiggy (f-09 sto e Vaillant-Namelus R, uppf H G. Mosman-Rohe), som också tävlas av Julie.
  Tränare: Jill Silvandersson och Svante Johansson i hoppning samt Anna Edin på marken.
  Förebild: Jag har flera, men Kevin Staut är såklart en. Han får det alltid att se så lätt ut, han rider ofta i lätt sits och med lätt hand i en jämn rytm. Fredrik Spetz är också otroligt duktig. Även min morfar är en stor förebild. Han är en väldigt driven person som samtidigt är väldigt snäll och ödmjuk. Han följer med på varenda tävling och stöttar i med- och motgångar. Han gör allt för mig.
  Äter helst: Jag är allätare, men en favorit är sushi.
  Dold talang: Jag springer mycket hemma och kan både springa väldigt länge och fort.
  Bästa stalltipset: Jag är väldigt nära mina hästar och går alltid och säger god natt till dem. För mig är det viktigt att visa att jag tycker om mina hästar och är tacksam för att allt de gör för mig.

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden