Sverige
12 juli 2020 14:25

Handlare sålde samma häst till tre ridskolor

HästhandlareTre ridskolor har gjort samma bedömning. Hästen Otto är farlig för deras elever. Trots det har en hästhandlare sålt honom gång på gång, och tycker att han är frisk nog att säljas igen. Detta visar en granskning som Sydsvenskan har gjort.

Handlare sålde samma häst till tre ridskolor
Hästen Otto har på kort tid sålts till tre olika ridskolor med samma resultat - han är inte lämplig i verksamheten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hästen Otto ägs nu av Kungsbacka Ridklubb. Det är tredje ridskolan han är på och hos alla tre har han bedömts vara för farlig för att ha i verksamheten. När ryttare vill svänga till höger så verkar valacken tappa sin balans. Eller så stegrar han sig.

– Vi kan inte ha en sådan häst på vår ridskola. Som privatperson går det möjligen, om man känner till allt och kan anpassa ridningen därefter. Men vi kan inte utsätta våra elever för den typen av häst, säger Anna Hannell, ordförande i Kungsbacka ridklubb till tidningen Sydsvenskan som på söndagen publicerade första delen i en granskning av handel med hästar till ridskolor.

Samma hästhandlare har tagit tillbaka valacken och sålt honom vidare igen varje gång. Hen har fram tills nyligen saknat det tillstånd som krävs för handel med hästar.

En veterinärundersökning visar att Otto har problem med sin halskotpelare, men hästhandlaren som har sålt honom tre gånger menar att detta inte ska innebära något problem för hästen.
– Veterinärer har klämt och känt. Han har inte problem. Han gick jättefint när vi red honom här, säger hästhandlaren till tidningen.

Hur Ottos framtid ska bli är oviss, men Kungsbacka Ridklubb vill inte lämna tillbaka honom till hästhandlaren då de tror att han kommer att säljas vidare igen.

Sydsvenskan fortsätter sin granskning av handel med ridskolehästar i morgon, måndag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden