InternationelltDen här helgen rids det internationell två- och trestjärnig fälttävlan på Strömsholm. Terrängen har delvis en ny bansträckning och i år får ekipagen gå i mål på pampiga slottsbanan. Bandesignern Staffan Lidbeck berättar om tankarna kring skapandet av banan.
Häng med runt Strömsholms terrängbana

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Under Strömsholmsdagarna rids en CCI3*S, en CCI2*S samt en ponnyklass, CCNP1*.
Det här blir en chans för oss att få visa upp vad sporten handlar om. Staffan Lidbeck.
Nytt för i år är att samtliga klasser avslutas inne på pampiga Slottsbanan – och detta under bästa publiktid – lördag eftermiddag.
– Det blir ett minne för livet för ryttarna att få rida in där och ha en bild på sig själv med slottet i bakgrunden, säger Staffan Lidbeck som är bandesigner för den trestjärniga klassen.
Han har varit engagerad i fälttävlan på Strömsholm på olika sätt genom åren och har länge kämpat för att fälttävlan ska synas på bästa plats under tävlingarna i stället för undanskymt på Österängen. Det här blir en chans för oss att få visa upp vad sporten handlar om, säger Staffan Lidbeck.
Naturligt hinder
Hästarna hoppar in på banan över ett naturligt hinder och avslutar sedan med två snedställda häckar inne på banan.
– Där kommer det att finnas alternativ för ryttarna, säger Staffan Lidbeck som inte tror att det är någon större fara att det kommer vara alltför trötta hästar i mål då det handlar om korta klasser.
Han tror själv att den trestjärniga klassen kommer att innebära en hel del knepiga frågor för ekipagen.


Ledvolten är nummer 8 i den trestjärniga klassen och nummer 9 i den tvåstjärniga.
– I år blir det tre hinder där och ryttarna måste välja antal galoppsprång. Jag tror det kan bli lite knepigt för dem, säger Staffan Lidbeck.
Direkt efter kommer nästa svårighet, den stora banken med smalhinder direkt efteråt.
– Banken är byggd för att de ska rida lite positivt fram på fyra galoppsprång nerför och fram till hindret efteråt. Det tror jag blir lite svårt att få till. Hästarna reagerar olika på hindret uppe på banken och det är en svår linje efteråt, säger Staffan Lidbeck.


En annan svårighet är hinderkomplexet 13-15 i den trestjärniga klassen.
Detta börjar med ett stort bord.
– Där tror jag att de måste få till ett bra språng och för att sedan rida på fyra positiva språng för att räcka fram till hindren som kommer sen, säger Staffan Lidbeck.



När det gäller de olika vattenhindren tror Staffan Lidbeck att det gäller att ryttarna har respekt för upphoppet i nummer 20.
– Det ligger lite bland träden och så kommer det en snedställd stock efter.



Den trestjärniga terrängen är 3 350 meter lång och har 23 hinder. Den tvåstjärniga klassens terräng är 2 940 meter med 20 hinder medan ponnyernas CCNP* är 2 950 meter och har 19 hinder.
Terrängen rids på lördagen och avslutar fälttävlansklasserna på Strömsholm.
Klassindelningen i fälttävlan har ändrats från och med i år. Nuvarande fyrstjärnig klass motsvarar tidigare trestjärnig klass, nuvarande trestjärnig motsvarar tidigare tvåstjärnig klass och så vidare.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på