Sverige
1 november 2021 11:38

Här är alla nominerade till Ryttargalan

Trots pandemin har det varit ett händelserikt år i ridsporten. Nu ska årets höjdpunkter och prestationer hyllas på Ryttargalan som återigen går live i Stockholm. Här hittar du alla nominerade som ska firas på Grand Hôtel den 24 november.

Här är alla nominerade till Ryttargalan
Guldlaget i hoppning kan vinna flera priser. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Ryttargalan är tillbaka i sin liveversion på Grand Hôtel i Stockholm den 24 november. Under kvällen hyllas årets höjdpunkter och prestationer och bland de nominerade finns allt från ridskolehästar, ridskolor och ridlärare till årets medaljörer, uppfödare och morgondagens stjärnor. Dessutom är Årets komet tillbaka efter pandemiuppehållet.

Här ser du alla nominerade:

Årets ridskolehäst

Ridskolehästar betyder så mycket för så många. Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.

Tami, Stora Ekeby Ridklubb
Sto, född 2004, 159 cm, e Trofé-ue Gauguin de Lully, uppf Bollerups Lantbruksinstitut

Hon lär Stora Ekebys små ryttare att hitta takten i traven och de rutinerade att fatta galoppen i dressyrens kluriga konster. På uteturen är Tami ett säkert sällskap för pantertanter på 80+. En bästa kompis, en läromästare för ryttare med funktionsvariation och förstahandsvalet när det kommer till tävling i dressyrens divisioner. Trygga Tami tar alltid hand om sina ryttare. Hon är världens snällaste och mest generösa häst.

Robert, Hallsta Ridklubb
Valack, född 2001, e De Niro-ue Bold Irish, uppf Aja Blomberg

Hallsta RK satsar på hållbara hästar av hög kvalité. Precis sådana som Robban. Robban kom till klubben som fyraåring från Ackordshäststiftelsen och skolades sakta och grundligt in i jobbet som skolhäst. Idag, 20 år ung, är han fortfarande en friskus och stor favorit. En ovärderlig och okomplicerad läromästare för både nybörjare, pararyttare och dem som kommit långt i sadeln. Robban känner in och anpassar sig så att alla får en fin upplevelse på hans rygg. Att matchas av Robban på klubbtävling är en lyckolott. Medelsvår dressyr och 110-hoppning är en lätt match för veteranen Robban.

Gamleby Qarl Louis, Helsingborgs Fältrittklubb
Valack, född 2005, e Qalle-ue Landlord, uppf Frida Norinder

Tänk om man kunde klona Calle! Han är verkligen den optimala ridskolehästen, som kan ridas av alla och som kan göra allt. Han är en klippa som njuter av varje besökare i sin box. En läromästare som lär den rutinerade att sätta dressyrens svåra utmaningar som till exempel bytesserier i galopp. Han är säkerheten själv i hoppning och tryggast av alla på uteritten. Calle kom till ridskolan som femåring direkt från uppfödaren och har utbildats sakta och grundligt av ridlärare och erfarna elever. Ett framgångsrecept för hållbara ridskolehästar.

Morgondagens stjärna

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Lina Dolk , 24 år, Sparreholm, Ågesta Ridklubb – dressyr
Med ett färskt SM-guld i dressyr i bagaget åkte hon till U25-EM i Hagen – och fick en skakig start när 18-årige Languedoc hänvisades till holdingbox. Sedan blev det desto roligare. Lagbrons, bästa svensk och nytt personbästa i kür. Med det visar den hårt tränande Sparreholmstjejen varför hon är U25-truppens skarpaste spjutspets.

Viktoria Persson, 16 år, Flyinge, Flyinge Hästsportklubb – sportkörning
En ambitiös tjej som på nära håll sett vilket hästjobb som krävs för att bli en framgångsrik kusk. Om hon når lika långt som pappa Fredrik Persson får framtiden utvisa. Men redan besitter hon känslan, modet och hästkunskapen man vill se hos en blivande toppkusk. Varit etta i NM och elva i JEM med ponnyn Stackarps Jalisco.

Sofia Sjöborg, 23 år, London, England – fälttävlan
Hon fick förtroendet att rida individuellt i EM i Schweiz – för seniorer. Och som hon glänste. Bästa svensk efter dressyrens första dag, felfri i terrängen och i banhoppningen och en slutlig 13:de plats. Därmed var U25-ryttaren näst bästa svenska ryttare totalt. Skolad av gurun Michael Jung och bosatt i fälttävlanslandet England kan detta bli hur bra som helst.

Morgondagens häst

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Kavira – dressyr
född 2015, brun, KWPN, e Franklin (Fierce-S) u Davira ue. Sorento, uppf PPW Janssen, äg Christinelund Dressage AB, ryttare Sofie Lexner

Har bara satt sina lätta hovar på tävlingsbanan fem gånger men vunnit varje gång med ett snitt på drygt 82 procent. Dansade överlägset hem segern i Falsterbos 6-årschampionat i somras. Matchas varsamt av sin ryttare Sofie Lexner på Christinelund mot större mål. En prima ballerina som har lätt för det mesta, även att tävla.

Bergsjöholms Valbonne 1376 (SWB) – dressyr
född 2013, brun, SWB, e Blue Hors Zack u Via Veneto (F.2)(SWB) ue Epson, uppf Marita Strauch, äg Patrik Kittel/Masahiro Kosaka, ryttare Patrik Kittel

När han visat framfötterna i unghästklasserna, gått unghäst-VM och godkänts för avel av SWB tog hans uppfödare och ägare chansen och ringde Patrik Kittel. Det blev försäljning och nu är målet OS i Paris 2024. Med naturlig talang för piaff och passage och en av världens bästa ryttare i sadeln ser det minst sagt lovande ut.

Reventon – hoppning
född 2013, brun, HANN, e Chacco-Blue u Ravenna ue Rabino, uppf Tine Schermann, äg Stuteri Arch, ryttare Malin Baryard Johnsson

Malin Baryard Johnsson på ett litet brunt sto. Då kan det bli ruggigt bra. Om ”Räkan” är en ny ”Flippan” eller ”Indie” får dock stå osagt. Desto säkrare är att hon är ett energiskt spänstfenomen som var trea i Falsterbos 7-årschampionat med Filip Ågren och nu tas mot nya höjder av en äkta guldryttare. En av landets mest spännande unga hopphästar.

Årets tränare

Bra tränare är ovärderliga för svensk ridsport. Priset går till en tränare som, oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt. Årets tränare står för hästvälfärden högt.

Helene Wannerth, B-tränare dressyr, Vintrosa, Strömsholms Ridsportförening
Helene utvecklar ryttare, inte bara i sadeln utan ger de viktiga kunskaperna och helheten som krävs för att nå långt inom ridsporten. Hästens bästa och utmärkt grundridning är givna utgångspunkter i hennes filosofi. Helene är en engagerad och ger alltid det lilla extra. Med humor och värme tar hon sig an varje elev. Hon utmanar, motiverar och värnar om varje detalj så att alla kan växa till nya nivåer.

Maria Grane, B-tränare hoppning, Hammarö, Equality Riders
Hon har utbildat elever till de högsta klasserna i hoppning, och själv ridit Grand Prix (1.50). Maria är en rutinerad och inspirerande tränare som helhjärtat engagerar sig i varje elev. Med en långsiktig plan utvecklar hon ungdomar till goda ryttare med känsla och ansvar för sina hästar. Hon stöttar med tränings- och tävlingsupplägg och coachar sina elever på tävlingar. Maria Grane utgår alltid från det bästa hos varje ekipage, hjälper dem övervinna hinder, hitta sina egna drivkrafter och ta sats mot nya höjder.

Marlene Smith, B-tränare hoppning, Heby, Heby Ryttarförening
Med stolthet, passion, glädje och sitt enorma engagemang har Marlene under sina 30 år som tränare tagit många av sina elever från nybörjare till elitryttare och får alla att växa och nå sina mål. Hon har ett stort hjärta för ridsporten och är navet i hela Heby RF. Marlene Smith är en stark förebild och en otrolig trygghet för sina elever. En teamleader som älskar lagsport och brinner för ”vi-känslan”.

Årets ridlärare

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället. Priset presenteras av Granngården.

Gun Grönroos, Överby Hästsportförening, Sollentuna
Svensk Ridlärare (SRL) nivå 3
En nestor med över 40 år i yrket varav drygt 20 hos Överby HSF. Gun brinner för ridlärarjobbet och är en förebild, både som människa och ridlärare och med all sin kunskap. Lika närvarande i stallet som under ridpasset. Alltid glad och positiv och med ett genuint intresse av att lära ut. Gun tar sig an alla elever med samma engagemang. Motiverar, förklarar och förmedlar magin så att bitarna i ridkonsten successivt faller på plats.

Anna Ringholt, Åby Ridklubb, Norrköping
Svensk Ridlärare (SRL) nivå 2
Omtänksamma Anna vill alltid hästarnas bästa och att ryttarna ska känna sig trygga. En suverän pedagog som alltid tar sig tid och ger tydliga svar. Anna har ett stort engagemang i både ridskolan och föreningen och ser till att hela tiden utveckla både sig själv och verksamheten. Hon månar om elever, kollegor och hästar och möter alla som de är. Med stor respekt tar hon hand om sina fyrfota kollegor – ridskolehästarna – och ser till att de har allt de behöver för att må bra och prestera på hästjobbet. Anna är en fantastisk förebild som sprider glädje och kunskap i stallet varje dag!

Sofia Lederud, Åsebo Ridsällskap, Avesta 
Svensk Ridlärare (SRL) nivå 2
Sofia är en fantastisk ridlärare som under 35 år har undervisat på Åsebo Ridsällskap, alltid med samma brinnande intresse för att utbilda elever till goda hästmänniskor. Själv började hon på ridskolan som femåring. Idag är hon en drivande kraft i att förvalta och utveckla Åsebos stolta ridskoletradition. Ridlekis, tantgrupper, juniorer, funkiselever eller specialgrupper. Sofia har ett genuint engagemang för varje elev och häst. Genom ett unghästprojekt ger hon eleverna insikt och hästkunskap från grunden. Som drivande i ett integrationsprojekt såg Sofia också till att 40 nyanlända fick möjligheten att börja på ridskolan.

Årets komet

Tidningen Ridsports läsare röstar fram Årets komet.

Filippa Enmark, 20 år, Ekerö, Jump Club Ryttarförening – hoppning
Filippa Enmark har bland annat dubbla SM-guld och ett lagbrons i ungdomsryttarnas Nations Cup-final på meritlistan. Hon har även plockat topplaceringar i Torstensons ungdoms-GP och GHS Young Rider Cup och ingår i landslagets B-trupp. Som junior förlorade Filippa Enmark sin mamma i cancer och hennes pappa fick sadla om från fotbollstränare till hästskötare. Med detta i bagaget har hon fortsatt jobba mot sina högt ställda mål. Hon har omgivit sig med erfarna hästmänniskor och skyndat långsamt, och hon har även tagit hjälp av en mental coach. Filippa Enmark är en ”hard worker” som själv tagit upp sina bästa hästar från unga och gröna till svår klass – med stort hjärta, mycket pannben och hästarnas bästa för ögonen.

Amanda Lindholm, 18 år, Bålsta, Ågesta Ridklubb – dressyr
Amanda Lindholm har utmanat sig själv genom att tävla som young rider ett år i förtid. Trots det har hon seglat upp till toppskiktet i rankningen för svenska ryttare under 30 år.
Tillsammans med Rozette (SWB f-07 e Rosevelt-Ragazzo, uppf Britt-Marie H Ivarsson, äg Anna Lindholm) sticker hon ut med jämna resultat och hög lägstanivå. Förra årets SM-silver för juniorer följdes i år upp av ett dito för young tider. Likaså finalplatser i EM. Amanda utmärks av ett starkt tävlingsdriv, träningsvilja och förmåga att följa en plan. Lågan tändes av hennes seger i ponnykür i Friends 2017 på Holly’s Cerwin. Efter det har hon och hennes familj lagt all fritid utanför skola och jobb på gården i Bålsta norr om Stockholm och en långsiktig tävlingssatsning.

Alice Andersen, 20 år, Flyinge, Stenbacka Fältrittklubb – fälttävlan
Alice Andersen är en av två ryttare i spetstruppen för unga ryttare och tillsammans med Lavendel blev hon bästa svenska ekipage på YREM i fälttävlan i Segersjö med en 17:e plats.
20-åringen har redan massor av internationell mästerskapsrutin med hela fyra JEM på meritlistan. Hon har dessutom flera SM-guld och är en satsande ryttare med flera hästar på olika nivåer. Hon har redan gjort några fyrstjärniga tävlingar och hennes framgångar i unga år har uppmärksammats genom bland annat Agrias och Gothenburg Horse Shows stipendiesatsningar. Hon har en stabil grund att stå på när det gäller ridskicklighet, inställning och den viktiga uppbackningen som krävs för att ta sig mot och till toppen.

Årets uppfödare

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar. Priset presenteras av EquiTours.

Lena Nyström, Genarp
Viscera, född 2008, brun, HANN, e Fidertanz u Wilhelmientje ue Wolkentanz, uppf/äg Lena Nyström, ryttare: Therese Viklund

Hon har länge varit ett av de tyngsta namnen i svensk dressyravel men när hon nu fått stå som uppfödare till en av OS-hästarna i Tokyo blev det i fälttävlan. Genom sitt samarbete med den englandsbaserade fälttävlansryttaren Therese Viklund har hon blivit en viktig och högt uppskattad del av svensk fälttävlan.

Krister Svedberg, St Olof
Catch Me Not S, född 2006, skimmel, SWB, e Cardento 933 u Ralmea (Ex Black Lady) ue Ramiro´s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf, ryttare Peder Fredricson

Stoet störde flocken och fölet gick inte att fånga. Inte vad en uppfödare drömmer om. Men att lägga Cardento på det skarpa stoet var helt rätt tänkt. Skickligt förvaltad genom åren är Catch Me Not S idag en av världens bästa hästar och efter EM-bronset i september rankades Krister Svedberg som tredje bästa uppfödare i världen (av WBFSH).

Liselotte Tillberg, Norsholm
Maddox, född 2011, brun, SWB, e Cohiba 1198 u Miami (37)(SWB) ue Maraton 600, uppf Liselotte Tillberg, äg Gestut Albfüren, ryttare Stephanie Holmén/Steve Guerdat

Visserligen har hon slutat som uppfödare men 2021 blev ändå hennes toppår genom tioårige Maddox insats i EM. Med Steve Guerdat i sadeln bidrog han starkt till Schweiz lagguld och slutade elva individuellt. Maddox, som reds av Stephanie Holmén i unghäst-VM för sexåringar, kan mycket väl vara en arvtagare till Bianca.

Årets häst

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

King Edward – hoppning
King Edward, född 2010, fux, BWP, e Edward 28 u Koningin de Lauzelle ue Feo, uppf Wim Impens äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann, ryttare Henrik von Eckermann

Liten häst som i Tokyo blev en av de största hopphästarna genom tiderna. Lagguld och fyra totalt. Men framför allt, ensam om att klara alla sina sex rundor utan att riva ett enda hinder. En bedrift som bara två OS-hästar klarat tidigare. Vi bara älskar denna magiska ”ponny” med det stora hjärtat av renaste OS-guld och mottot ”The sky is the limit”.

Indiana – hoppning
Indiana, född 2008, brun, BWP, e Kashmir van Shuttershof u Halifax ue Animo´s Hallo, uppf W Vanderlinden/van Turtelboom, äg Stuteri Arch, ryttare Malin Baryard Johnsson

Ett galet geni, en tiger på banan. Men också en orolig själ som tillsammans med sitt livs ryttare fann ett inre lugn i hetluften i Tokyo och med största entusiasm hoppade hem ett lagguld. OS-femma totalt och en månad senare GP-vinnare i Rom. Rankad som världens bästa hopphäst (av WBFSH) i september. Noll poäng för ridbarhet, men hundra för förmåga och charm.

All In – hoppning
All In, född 2006, brun, SBS, e Kashmir van Shuttershof u Fortune ue Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch, ryttare Peder Fredricson

Efter ett längre uppehåll kom han tillbaka i form. Men var han redo för ett OS? Skulle vingarna bära? In i det sista var det osäkert. Men ännu en gång visade denne mirakelhäst att han är som bäst när det gäller som mest och blev den första häst på 97 år att ta individuell medalj med samma ryttare två OS i rad. Silver och silver. Och till det dessutom ett lagguld. Höjdpunkter i en sagolik mästerskapskarriär.

Årets hästskötare

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra. Priset presenteras av ATG.

Lina Andersson, hoppning/ Malin Baryard Johnsson
Indiana är en av världens bästa hästar men det är få som kan tygla Malin Baryard Johnssons heta guldsto. Men Lina Andersson från Kramfors kan konsten. Med Lina hittar det egensinniga stoet lugnet. Tillsammans är de en guldkombo och Lina är en viktig del i de fantastiska svenska hoppframgångarna och lagguldet i Tokyo. Lina Andersson är kunnig, rutinerad och ansvarsfull. En hästskötare i världsklass!

Hanna Etzner, paradressyr/ Louise Etzner Jakobsson
Medaljframgångarna för paradressyrryttaren Louise Etzner är en ren familjeaffär. Bakom senaste silvret i Paralympics i Tokyo var det dottern Hanna som ryckte in som hästskötare, coach, hjälpreda och assistent när mamma Louise gav sig in i den paralympiska elden för andra gången. Hanna var ett ovärderligt stöd för hela teamet i Tokyo. Och när Louise bröt foten veckorna innan start, var det Hanna som satt upp och såg till att stilige Goldstrike DJ var i silverform.

Jenny Nilsson, fälttävlan/ Malin Josefsson
Jenny är en hästskötare i mästarklass och en mycket uppskattad ”team player” för svensk fälttävlan. Hon ser till att landslagsryttaren Malins hästar har vad de behöver till vardags och på tävling under flera dagar på världens svåraste banor. Jenny har ett brinnande engagemang för jobbet som hästskötare, ställer alltid upp för de andra i teamet och delar generöst med sig av sin kunskap.

Årets ridskola

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola. Priset presenteras av Folksam.

Örestads Ryttaresällskap
Hos Örestads Ryttaresällskap stormtrivs både hästar, elever och personal. Hit är alla välkomna, oavsett ålder, bakgrund, kunskapsnivå eller funktionsnedsättning. Utbildade ridlärare ser till att lektionerna anpassas efter varje ryttare och hästs förutsättningar. Här finns specialgrupper för den som vill satsa lite mer, kanske testa voltige, veterangrupper för mogna ryttare liksom massor av hästkul för barn och unga. Örestad är så mycket mer än en ridskola – det är en fritidsgård, en extra familj och för många en plats att återvända till i över femtio år. Är inte det ett toppbetyg så säg.

Bodens Ridklubb
Sedan 1968 har kvalitetsmärkta Bodens Ridklubb stått för gemenskap, kunskap och engagemang med hästen i centrum. I en trygg och trivsam miljö erbjuder klubben ridutbildning med kvalité, för alla. Men en ridlektion är så mycket mer än stunden på hästryggen. Därför hårdsatsar klubben på hästkunskap, en förutsättning för både säkerhet och hästvälfärd. Hos Bodens RK möts alla av trygga stallvärdinnor, välutbildade ridlärare och många leenden. Här är finns en aktiv ungdomssektion och ett smittande engagemang. Allt bidrar till den välkomnande atmosfär som är Bodens Ridklubbs signum.

Djursholms Ridklubb
Med hållbarhet, säkerhet och hästvälfärd i varje detalj och rutin har Djursholms Ridklubb utbildat ryttare och hästmänniskor i generationer. Djursholms RK är också ett utmärkt exempel på hur ridskolan, föreningen, ungdomssektionen och tävlingssektionen jobbar tillsammans för en verksamhet i världsklass. Inte minst under pandemin då alla slöt upp, ställde om och hittade digitala lösningar för rid- och hästkunskap. Hos Djursholms RK, ett stenkast från Stockholms innerstad, går hästarna i flock i stora hagar. Här finns en ridlärarstyrka av högsta klass och fritidsledare som står för trygghet och fixar hästis, läxis och käppiskul. Sedan i 2021 sitter skylten ”kvalitetsmärkt ridskola”, stolt på Djursholms ridskolas stallvägg.

Årets prestation

Exceptionell prestation under året.

Peder Fredricson, Vitaby, Österlens Ridklubb – hoppning
I Tokyo blev han den första ryttare på 97 år att ta individuell medalj på samma häst två OS i rad. Sedan säkrade han under maximal press ett historiskt lagguld, som siste ryttare ut i en knivskarp omhoppning mot USA. Bara en månad efter den urladdningen red han hem ett individuellt EM-brons, tog hem hela GCT och blev Sveriges andra världsetta genom tiderna.

OS-guldlaget hoppning Tokyo 2020
Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Med blytunga namn i laget kom Sverige till Tokyo som en av förhandsfavoriterna. Ändå överträffade de det mesta hoppsporten skådat i modern tid och lämnade resten av världstoppen stående bredvid i ren beundran. De var mer än ett guldlag, de var en enhet i ett och samma andetag. Sällan har ordet magiskt känts mer rätt.

Indiana, född 2008, brun, BWP, e Kashmir van Shuttershof u Halifax ue Animo´s Hallo, uppfW Vanderlinden/van Turtelboom, äg Stuteri Arch

All In, född 2006, brun, SBS, e Kashmir van Shuttershof u Fortune ue Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch

King Edward, född 2010, fux, BWP, e Edward 28 u Koningin de Lauzelle ue Feo, uppf Wim Impens äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann

Louise Etzner Jakobsson, Klintehamn, Södra Gotlands Rid- och Körklubb – paradressyr Grad IV
Sju veckor före Paralympics trampade hon snett när hon klev av sin cykel, fick en benfraktur och gick gipsad i fem veckor. Det hindrade henne inte från att, inte bara åka till Tokyo, utan också ta en individuell silvermedalj i kür. Detta på en ny häst som hon bara haft ett år på sig att lära känna och OS-kvala.

Goldstrike B.J. född 2011, mörkbrun, KWPN, e Dreamcatcher u Pamberley ue Jazz, uppf B Jelgersma, äg Louise Etzner Jakobsson

Årets bragd

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade. Priset presenteras av Saab.

Louise Etzner Jakobsson, Klintehamn, Södra Gotlands Rid- och Körklubb – paradressyr Grad IV
Sju veckor före Paralympics trampade hon snett när hon klev av sin cykel, fick en benfraktur och gick gipsad i fem veckor. Det hindrade henne inte från att, inte bara åka till Tokyo, utan också ta en individuell silvermedalj i kür. Detta på en ny häst som hon bara haft ett år på sig att lära känna och OS-kvala.

Goldstrike B.J. född 2011, mörkbrun, KWPN, e. Dreamcatcher u. Pamberley ue. Jazz, uppfödare: B Jelgersma, ägare: Louise Etzner Jakobsson

OS-guldlaget hoppning Tokyo 2020
Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Med blytunga namn i laget kom Sverige till Tokyo som en av förhandsfavoriterna. Ändå överträffade de det mesta hoppsporten skådat i modern tid och lämnade resten av världstoppen stående bredvid i ren beundran. De var mer än ett guldlag, de var en enhet i ett och samma andetag. Sällan har ordet magiskt känts mer rätt.

Indiana, född 2008, brun, BWP, e Kashmir van Shuttershof u Halifax ue Animo´s Hallo, uppfW Vanderlinden/van Turtelboom, äg Stuteri Arch

All In, född 2006, brun, SBS, e Kashmir van Shuttershof u Fortune ue Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch

King Edward, född 2010, fux, BWP, e Edward 28 u Koningin de Lauzelle ue Feo, uppf Wim Impens äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann

EM-bronslaget fälttävlan
Sara Algotsson Ostholt, Malin Josefsson, Malin Petersen, Christoffer Forsberg, förbundskapten Fredrik Bergendorff.
Efter besvikelsen i Tokyo-OS vågade den svenska fälttävlanspubliken inte hoppas mycket alls på EM i Schweiz. Inte efter första dagens dressyr och åttondeplats heller. Då spottade ryttarna i nävarna, visade en lagmoral och kämparanda av högsta klass och avancerade för var dag. Resultatet blev ett lagbrons när det behövdes som allra mest.

Chicuelo, född 2011, brun, SWB, e Click and Cash 1155 u Expensi ue Empire 1115, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar, Gunnar Modalen

Golden Midnight, född 2008, brun, SWB, e Goldmine u Duva ue Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund

Charly Brown 311, född 2010, brun, HOLST, e Cardenio 2 u Mandy II ue Heraldik XX, uppf Susanne Ahme, Bad Malente, äg Jürgen Petersen, Malin Petersen, Ariande Reinhart

Hippo´s Sapporo, född 2008, brun, TRAK, e Perechlest u Barcardi ue Blesk, uppf Gestüt Hellerholz, äg Christoffer Forsberg, Mike Kleene

Fler priser

Årets kämpe – i samarbete med Patrik Kittel, presenteras på Ryttargalan

Årets hederspris – utses av juryn, presenteras på Ryttargalan

Årets ryttare/kusk – Svenska Ridsportförbundets Championatstecken

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden