Sverige
18 januari 2021 18:05

Här är de nominerade till Ryttargalan 2020

GalaupptaktSnart är det dags att hylla ridsportens hjältar när Ryttargalan direktsänds digitalt. Nu är det klart vilka som är nominerade till de olika priserna. Se några av dem här.

Här är de nominerade till Ryttargalan 2020
André Brandt och Anders Kjellson med en nöjd Thelma Hästak efter SM-guldet i somras. Foto: Roland Thunholm

Med start klockan 20.00 den 28 januari direktsänds Ryttargalan 2020 digitalt och hela ridsportsverige kan hänga med på festen. Det blir en dryg timme med hyllningar och hästsnack, och inte minst utdelning av ärofyllda priser till några av ridsportens alla hjältar. Programledare är Henrik Johnsson.

Här under kan du se vilka som är nominerade till Årets hästskötare, Årets tränare och Årets uppfödare. När det gäller övriga priser, se nedan, offentliggörs vinnaren direkt på galan.

Nominerade Årets hästskötare

Kristina Agstam Hagevi, distansritt (Kjell Westerback)
Södra Vi, Tjust Distansklubb
Som tävlingsryttare vet hon vad som gäller för att prestera på högsta nivå. Och som sjuksköterska är hon säker och snabb när det kommer till pulstagning, ett viktigt tävlingsmoment i distansritt. Kristina är ankare i sambon Kjell Westerbacks groomteam och den som ser till att allt är på plats när det behövs som bäst. Hon har en ängels tålamod och en humor som smittar. En guldgroom, helt enkelt och en ”världsmästare” i pepp.

Tiia Karhu, hoppning (Henrik von Eckermann)
Wachtberg, Tyskland
Finska Tiia är en superkraft i Henrik von Eckermanns team sedan sex år och den viktiga kuggen bakom fantastiska framgångar. När det hettar till som mest är Tiia som coolast. Hennes lugn smittar också av sig på känsliga hästar som Toveks Mary Lou, häromåret rankad som världens bästa häst. Tiia är fostrad i världstoppen och ett sant proffs som älskar sin sport och sina hästar.

Marie Tulesjö, paradressyr (Felicia Grimmenhag)
Häggeby, Häggeby SRF
Hon finns alltid där, i vardagen, på träning. Marie Tulesjö har varit en ovärderlig klippa i teamet sedan starten. Och det är mycket tack vare Marie som Felicia Grimmenhag hittade tillbaka i sadeln, till landslaget och idag rider i världstoppen i paradressyr. Marie löser vardagsproblem, tänder drömmar och tar dem vidare. En fantastisk person och en sann förebild.

Nominerade Årets tränare

Tobias Grönberg, B-tränare i hoppning
Flyinge, Flyinge HSK
Med tid, tålamod och stor respekt tar han sig an tränaruppdraget och ser det unika i varje elev och häst, oavsett nivå. En sann inspiratör i god hästhållning och en superpedagog som ingjuter självförtroende och får eleverna att övervinna hinder och klättra i klasserna.

Anna Emanuelsson, A-tränare i hoppning
Nääs, Nääs HSF
Med över trettio år som tränare och som ryttare upp till svår klass, har Anna ovärderlig rutin. Utifrån hästarnas bästa matchar hon elever mot medalj och världens arenor. Anna är en mycket uppskattad tränare som brinner för sitt uppdrag, sina elever och för att hitta en tydlig väg för varje ekipage. Hon tar sig alltid tid och gör det svåra enkelt. Med Anna som tränare är man alltid trygg.

Kajsa Boström, B-tränare i dressyr
Fjärås, Bulycke RF
Hennes genuina hästfilosofi är hennes signum. Kajsa sätter alltid hästen i första rummet. Hon är tränaren som tänker utanför boxen och som alltid ställer fler frågor än det finns svar. En outtröttlig pedagog som med humor och värme ger perspektiv och väcker tankar. Kajsa ger varje elev en välfylld verktygslåda för att lyckas. En dressyrtränare i en klass för sig.

Nominerade Årets uppfödare

Per-Arne Persson och Ingrid Olsson, Klemedstorp Stuteri, Tyringe
Det började 1972 med Romance e Romeo xx. Sju generationer avelsston senare är Klemedstorp en pålitlig producent av godkända hingstar och sporthästar som i princip varje år återfinns i toppen av dressyrens årsgångschampionat och i startlistan på unghäst-VM. Blandexporter som nått GP kan nämnas Quarton som ingår i USA:s OS-satsning. Allt detta utifrån en mindre bas ston.

Gustaf Johansson, Tollsbo Gård, Hyltebruk
Med hopphingsten Mr Vain, världens tionde bästa femåring 2018, fick epitetet GJ ordentligt fäste i avels-Sverige. Inte blev det sämre när dressyrhingsten Shizeido GJ, som 2018 godkändes tillsammans med Americano GJ, vann årets sjuårschampionat och nominerades till unghäst-VM. Så kan det bli när en uppfödare brinner för dressyr och har hoppavel som hobby.

Christina och Anders Kjellson, Hästak, Älmeboda
Småländska Hästak har genom lång och trogen tjänst levererat fem godkända SWB-hopphingstar och långt fler kvalitativa uppfödningar än vad som får plats på dessa rader. Hetast för tillfället är åttaåriga Thelma Hästak, en av landets mest spännande svenskfödda hästar för framtiden. Efter att i somras tagit André Brandt till seger i YR-SM har stoet köpts in till ingen mindre än Peder Fredricson.

Samtliga priser

Stjärnornas stjärna i ridsporten – Ett publikpris i samarbete med Saab
Årets ridskola – i samarbete med Folksam och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion
Årets ridlärare – i samarbete med Granngården och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion
Årets hästskötare – i samarbete med ATG
Årets uppfödare – Svenska Ridsportförbundet, galajuryn utser
Årets tränare – i samarbete med Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion
Årets ridskolehäst – Svenska Ridsportförbundet
Årets inspiratör – tidningen Ridsports inspirationspris

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden