Sport
30 augusti 2017 06:43
Ridsportplus

Här är historien om All In

En av världens bästa hopphästar. Så har han redan kallats en tid - Europamästaren H&M All In. Här återpublicerar Ridsport historien om hopphästen som är en legendar redan vid 11 års ålder.

Här är historien om All In
All In och Peder Fredricson på väg mot OS-silver 2016. Nu får hemmapubliken se ekipaget i Friends arena. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Även om det inte alltid syntes utåt så hade jag känslan att All In var något alldeles extra, säger den belgiska unghästutbildaren Bart van Hove, som ägde och utbildade OS-silvermedaljören och dubble EM-medaljören från fyra till sex års ålder.

    Kände Bart van Hove redan från början att han satt på en blivande världsstjärna?

    - Ja, när han var 5-åring. Som 4-åring var han ännu så kvick och svår, men som 5-åring började han bli mer avslappnad. Vi blev kompisar och ett fungerande ekipage. Första gången jag såg honom var som 4-åring på en liten tävling, en unghästtest där de bedömde teknik, scope och ridbarhet. Jag såg att han var riktigt svår, men också hade scope och kvalitet, berättar Bart, som köpte All In från uppfödaren Bas Huiybregts.

    Gladdes åt OS-medaljen
    Han gladdes ordentligt när Peder Fredricson och All In tog OS-silver förra året.
    – Jag trodde verkligen på hästen och nu har han tack vare Peder fått bevisa hur bra han är.

    De unghästutbildare som ridit världsstjärnor som Hello Sanctos och Zenith SFN, eller Peder Fredricsons förra topphäst Sibon, har sagt samma sak: Hästen hade turen att få rätt ryttare och tack vare det har hans talang kommit till sin rätt. Det gäller nu alltså också H&M All In, även kallad Allan.

    Rätt ryttare
    - En medalj som i Rio är ju det största som kan hända en uppfödare, fantastiskt. Det hände mig vare att han kommit till rätt ryttare och fått rätt management. Hästar behöver duktiga ryttare, kommenterar Bas Huiybregts, vars uppfödningar också gått till stjärnor som Bertram Allen och MollyAshe.

    Som unghäst var All In en riktig utmaning, säger uppfödaren. Otroligt känslig för ryttarens rörelser i sadeln, otroligt känslig för ljud och intryck.

    – Han kunde sticka för ingenting och sedan tog det en halvtimme att få stopp på honom, säger Bas Huiybregts.

    Frun döper fölen
    Namnet fick All In som föl av hans fru.
    - Hon döper alla mina uppfödningar.All In var inte så stor, men inte heller blyg av sig, och hon tyckte att All In (Fullt ös/Ge allt) passade, och det kan man ju säga nu, säger Bas.

    Som 4-åring skrämde All In en testryttare på en unghästtävling i Belgien, genom sin enorma känslighet.
    – Han kände att All In hade toppkvalitet, men blev rädd för att hästen inte tålde om man inte var helt still i sadeln, berättar Bas Huiybregts.

    – Han var svår, men ända från början märkte man hans kvalitet och att han var riktigt rädd om sig.

    Gav ett bud
    Han tänkte att All In behövde få komma till någon som var riktigt duktig med unghästar. Det blev Bart van Hove, som såg honom på nämnda unghästtest och gav ett bud. Bas ville egentligen ha mer betalt, men ändrade sig efter tre veckor och så var affären klar.
    - Bart hade verkligen fullt upp med honom, säger Huiybregts.

    All Ins köpare säger inte emot.
    - Men det som gjorde honom så svår som unghäst har han nytta av nu, sin reaktionshastighet och snabbhet, säger Bart van Hove.

    Den unge All In var så spänd och känslig för intryck att Bart gav upp om att rida honom i ridhuset, och i stället arbetade honom på en kilometerlång galoppbana han har på sin anläggning.
    – Jag jobbade honom där, ibland två gånger om dagen, för att få honom lugnare. Han stack ofta och jag flög av några gånger, berättar Bart van Hove.

    Inte känslig på tävlingsbanan
    All Ins känslighet för omgivningen upphörde däremot då han kom in på en tävlingsbana.
    - På framridningen kunde han vara vild och inte tåla ljud eller flaggor och annat, men så fort som han kom in på banan verkade han bara ha ögon för hindren och brydde sig inte om något annat. Såg han ett hinder ville han hoppa det. Han verkade verkligen gilla sitt jobb!

    – All In var också ett nöje att ha hand om. I stallet var han både lätthanterlig och snäll.

    Grön som 5-åring
    Bart erbjöd både Gregory Wathelet och Harrie Smolders att köpa talangen, men båda tackade nej.
    - Han var så ung och grön som 5-åring. Det funkar inte för dem som är ute så mycket internationellt att ha 5-åringar, kommenterar Bart.

    Första gången All In presenterade sig på allvar internationellt var när han vann Grand Prix-hoppningen i Scandinavium 2015 som 9-åring. 

    Samma år, 2012, vann Nicola Phillipaerts, som ännu var young rider, Falsterbo Grand Prix med Carlos VHPZ. Han såldes därefter, och Nicola stod utan topphäst.
    - Så var jag på en tävling i Antwerpen och det kom två killar som sade att de hade en häst som var lika bra som Carlos. Jag svarade att då måste det vara något extra, och så åkte jag och provred, berättar Nicola om sitt första möte med All In.

    - Han var mycket spänd i början och het på hinder, men hade väldigt mycket kvalitet och jag kände att det var en av de bästa hästar som jag suttit på.

    - Han har hela tiden hoppat mycket bra. I början var han väldigt tittig också. Det räckte med att ett löv föll så reagerade han.

    Debut i Arezzo
    Nicola väntade över vintern med att tävla talangen, och gjorde sedan debut i Arezzo på våren med flera felfria rundor i unghästtouren. Nästa meeting var Bonheiden i juli, där All In återigen nollade.

    Därefter startade de i unghäst-VM för 7-åringar. De vann nästan, men rev i finalomhoppningen och kom fyra.
    - Jag tävlar inte mina unghästar så mycket, utan tycker att man ska spara på dem, kommenterar Nicola de sparsamma starterna.

    Gav Peder första tjing
    - Efter unghäst-VM var det rätt många ryttare som frågade om All In, men vi kände Peder och pappa ringde honom och gav honom första tjing på hästen. Så han fick provrida först, berättar Nicola om pappa Ludos initiativ.

    - Jag är så stolt över att ha haft någon roll i en sådan hästs karriär.Peder har gjort ett mycket fint jobb med att utveckla honom och att ge honom tid. De passar så bra ihop och är ju nu ett av världens bästa ekipage, säger Nicola.

    - Jag kände redan i första språnget jag tog att det var något extra, berättade Peder senare.
    - Han har allt. Han är oerhört atletisk och lättväxlad. Det gäller att hålla sig lugn själv i omhoppningar. Minsta lilla man tänker framåt så reagerar han. Jag är ganska säker på att det är min nästa stora stjärna, sa Peder efter ekipagets seger i Göteborgs Grand Prix i februari 2015.

    Resten är svensk ridsporthistoria med ett individuellt OS-silver i Rio 2016 samt lagsilver och individuellt guld på EM i Göteborg 2017.

    Den här artikeln publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport hösten 2016.

    Fakta/H&M All In
    Född: 2006 hos Bas Huybregts i Holland.
    Stambok: Belgiska SBS.
    Härstamning: e Kashmir van’t Schuttershof u Fortune e Andiamo-Animo.
    Ägare: Stuteri Arch.
    Ryttare: Peder Fredricson. 
    Meriter i urval: OS-silver i Rio 2016 samt lagsilver och individuellt guld på EM i Göteborg 2017

    SVT:s dokumentär ”Allan – den bevingade hästen”

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden