Sverige
1 december 2021 08:28

Här är ridsportens nya regler för aktiviteter inomhus

SmittspridningKrav på uppvisande av vaccinationsbevis eller särskilda smittskyddsåtgärder. Det är vad svenska ridsportföreningar har att välja mellan efter att de nya smittskyddsföreskrifterna börjar att gälla i dag, onsdag.

Här är ridsportens nya regler för aktiviteter inomhus
Ridhus räknas som inomhus i SvRF:s regler för tävlingar och andra aktiviteter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Nu har Svenska Ridsportförbundet, SvRF, gått ut med vilka regler som gäller för ridsportföreningar med anledning av de nya smittskyddsföreskrifterna.

På sin webbplats berättar SvRF vad som gäller för aktiviteter som samlar fler än 100 personer inomhus, till exempel shower och uppvisningar.

Vid tävlingar gäller beslutet inomhustävlingar i hoppning som samlar fler än 100 personer i publiken. Vid tävling räknas inte ryttare, medhjälpare eller funktionärer in som deltagare.

Ridhus=inomhus

Beslutet gäller även shower och uppvisningar, som till exempel luciashow, och i beslutet definieras ridhus som inomhus.

Vid tävlingar gäller beslutet inomhustävlingar i hoppning med fler än 100 personer i publiken. Ryttare, medhjälpare och funktionärer räknas inte som deltagare.

– Vi har hittills haft en mycket begränsad smittspridning inom ridsporten och tillsammans kan vi se till att det fortsätter så, säger ordförande Ulf Brömster på SvRF:s webbplats.

Det här gäller för ridklubbar från 1 december

Arrangör av aktiviteter inomhus med fler än 100 deltagare ska antingen

  • kräva att personer som är 18 år och äldre uppvisar vaccinationsbevis tillsammans med legitimation.
  • eller vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Det handlar om att ge anvisade sittplatser, att sällskap ska bestå av max åtta personer och alla i sällskapet ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Arrangören bestämmer själv vilket av alternativen som gäller. Nya beslut kan tas om det kommer ändrade besked från myndigheterna

Allmänna råd

Allmänna råd för att minska smittspridning gäller fortfarande. Det handlar om att hålla noggrann handhygien, hosta eller nysa i armvecket och stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom.

Tillfälligt TR

Riksidrottsförbundets information om de nya reglerna

Folkhälsomyndighetens information 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden