Sverige
13 mars 2020 08:53

Här är SvRF:s nya rekommendationer angående coronasmittan

CoronasmittanMindre klasser och ingen publik. Det är Svenska Ridsportförbundets nya rekommendationer efter ett extrainsatt möte på torsdagens kväll. Ridskolor bör dock kunna fortsätta sin verksamhet.

Här är SvRF:s nya rekommendationer angående coronasmittan
Så här kan det se ut på tävlingar framöver. ArkivFoto: Mikael Persson

Vid torsdagskvällens möte deltog förbundsläkare Margaretha Rödén och mötet handlade uteslutande om risken för spridning av coronaviruset.

SvRF anser att ridskolornas verksamhet kan fortsätta som vanligt, så länge inte Folkhälsomyndigheten tycker annorlunda. Förbundet rekommenderar ridskolorna att ha handsprit eller tvål och varmt vatten för handtvätt tillgängligt för personal och elever eller andra som besöker ridskolan.

Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 deltagare men SvRF anser att det finns anledning att fundera över möten även med färre deltagare. Dessutom pekar de på att oro för smittspridning kan medföra att mötesdeltagare inte kan eller vill delta vid ett årsmöte och därmed delta i det demokratiska arbetet. Därför anser förbundet att mötesarrangörer ska ta ställning till nödvändigheten av att ha ett fysiskt möte eller om det finns möjlighet att senarelägga mötet.

Flytta årsmöten

Svenska Ridsportförbundet rekommenderar därför att distriktens årsmöten flyttas fram till en senare tidpunkt men med målsättningen att mötet genomförs senast den 30 juni. Det gäller även de möten distriktens ungdomssektioner planerat. Dessutom är förbundets rekommendation att interna möten inom förbundet – i till exempel sektioner och kommittéer – i möjligaste mån hålls digitalt.

Alla ska räknas in

Förbundet utgår från att alla arrangörer följer regeln att inte samla mer än 500 personer vid ett tillfälle. Då ska arrangörerna räkna in alla som beräknas finnas på tävlingsplatsen, det vill säga aktiva, medföljare, funktionärer, hästskötare, tävlingsledning och publik.

Kansliet i Strömsholm har regelbunden kontakt med berörda arrangörer och uppmanar även arrangörer som har frågor att förbundets sportavdelning.

Förbundets råd till tävlingsarrangörer som väljer att genomföra sina planerade tävlingar:

  • Genomför tävlingen utan publik, informera genom föreningens hemsida, FB och uppdatera ryttarmeddelandet.
  • Meddela startande att de endast får medföra en medhjälpare till tävlingen.
  • Ställ in en eller flera klasser per dag för att minska antalet startande.
  • Lägg ett optimalt funktionärsschema, där funktionären lämnar området efter sitt uppdrag.
  • Tillhandahåll engångshandskar/handsprit/handtork/tvål vid toalettbesök.
  • Stäng cafeterian alternativt sälja fika på flera ställen för att undvika köer och folksamling.

Svensk travsport meddelade på torsdagens förmiddag att de kommer att köra sina tävlingar utan publik från och med i dag.

Riksidrottsförbundets rekommendation är att följa Utrikesdepartementets och Folkhälsomyndighetens råd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden