Sverige
31 januari 2020 19:52
Ridsportplus

Förbundet kritiseras för kopplingar till omtvistad hästhandlare

GranskningSydsvenskan och Helsingborgs Dagblad fortsätter i en en stor artikelserie granskningen av solkiga hästaffärer. I den sista delen kritiseras Svenska Ridsportförbundet och flera av Sveriges dressyrstjärnor som samarbetar med en av de utpekade hästhandlarna, Bjarke Laustsen. Ridsport har pratat med förbundet och även med Laustsen som tillbakavisar kritiken.

Förbundet kritiseras för kopplingar till omtvistad hästhandlare
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lotta Vess/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport berättade tidigare i veckan om hur hästhandlare med miljonskulder och näringsförbud fortsätter att göra tvivelaktiga hästaffärer – något som tas upp i flera artiklar i en stor granskning av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

  I den sista delen av granskningen kritiseras både Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel för samröre med Bjarke Laustsen, en av de hästhandlare som ingår i granskningen, och som redan i somras granskades av tidningarna i en uppmärksammad artikelserie. Bjarke Laustsen har gjort flera hästaffärer som har hamnat i rätten.

  Kritiken i granskningen gäller bland annat att den aktuella hästhandlaren fått en av sina saluhästar utvald att delta i Patrik Kittel Dressage Tour. Eventet arrangeras av förbundets storsponsor Saab och förbundet marknadsförs som medarrangör, vilket ifrågasätts av Sydsvenskan/HD.

  Ridsport har pratat med Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet. Hon säger att Svenska Ridsportförbundet inte längre är medarrangör till Patrik Kittels dressyrtour.
  – Saab kör själva från och med i år. Vi har släppt Patrik Kittel Dressage Tour för att lägga hela krutet på att utveckla dressyrens landslag inom ramen för Saab Team Sweden Dressage.

  Men förbundet marknadsförs fortfarande som en del av touren?
  – Ja, det är lite olyckligt, men det är gammalt material som används på grund av att det nya material som tagis fram förstörts i en brand på Saab, säger Andrea Barth till Ridsport.

  Förbundet kritiseras också i artikelserien för att ha gett den omstridde hästhandlarens beridare, Jacob Nörby Sörensen, en plats i A-truppen för resultat som han har gjort på Bjarke Laustsens hästar.
  – Vi ser allvarligt på oseriösa hästaffärer, men vi har främst ett avtal med våra landslagsryttare där vi vill att man ska ta hand om sin häst på ett bra sätt och vara en god lagkamrat. Där finns inget som styr förhållandet mellan en landslagsryttare och vad hans eller hennes arbetsgivare gör. Eller att du som anställd inte skulle få åka och tävla för oss på grund av något som din arbetsgivare har gjort.

  – När det gäller Jacob så är han en kille som både rider på hög nivå och arbetar som beridare, men vi kan inte belasta honom för vad hans arbetsgivare eventuellt har gjort. Jacob rider i landslaget på egen kraft, säger Andrea Barth till Ridsport.

  Bjarke Laustsen har avböjt att kommentera i Sydsvenskan/HD, men säger till Ridsport:
  – Det här är en ren och skär häxjakt, inget annat. Vem som helst som kan lite hästar vet att detta lika gärna kunde ha handlat om dem. Jag har sålt tusentals hästar genom åren, av dem har mellan fem och tio blivit missnöjda. Men de nöjer sig inte med att få pengarna tillbaka, utan de vill ha fyra gånger pengarna. Det tycker inte jag är rimligt.

  Sydsvenskan/HD kritiserar också Patrik Kittel, i egenskap av landslagsryttare, för att ha gjort affärer med Bjarke Laustsen, som för närvarande är mitt uppe i en långdragen rättstvist där en hästköpare har stämt honom på miljonbelopp.
  – Det är alltid sorgligt när folk bråkar, men det är inget jag är inblandad i, kommenterar Patrik Kittel till Sydsvenskan/HD angående samröret med Bjarke Laustsen.

  Hela artikeln hos Sydsvenskan/HD.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden