Sverige
4 november 2019 15:29

Ridsportförbundet försvarar sitt beslut mot tränaren

DomstolSvenska Ridsportförbundet har utsett advokat CG Leissner att föra förbundets talan mot den tränare som stämt förbundet. "Vår inställning är att Svenska Ridsportförbundet inte gjort något fel", säger CG Leissner till Ridsport.

Ridsportförbundet försvarar sitt beslut mot tränaren
Uppgifter från många olika håll om kränkningar ledde till SvRF:s beslut. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

I april 2017 förlorade en tränare sin diplomering, efter ett beslut i Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott. Beslutet föregicks av ett antal uppgifter från olika håll om att tränaren hade en historik av sexuella relationer med unga flickor, något som också togs upp i Svt-programmet Dold våren 2017.

Nu stämmer tränaren Svenska Ridsportförbundet på 2,7 miljoner i förlorad arbetsinkomst sedan hans diplomering drogs in, vilket Ridsport kunde berätta i lördags.
− Svenska Ridsportförbundets inställning är att förbundet inte gjort något fel, utan att det var riktigt att frånta tränaren diplomeringen utifrån kompetensbeskrivningen för tränare, där det står att tränare ska kunna uppfattas som ett föredöme när det gäller etik och moral, säger CG Leissner, en av två advokater som är utsedda att föra Ridsportförbundets talan i målet.

Tränaren och dennes advokat tar bland annat upp att Ridsportförbundet inte gjorde någon egen utredning före beslutet, utan har gått på uppgifter i sociala medier.
− Det stämmer inte. Vi har gjort en egen utredning, säger Leissner, som i övrigt är fåordig eftersom svaromålet ännu inte är skrivet. Ridsportförbundet har nu några veckor på sig att komma med ett svaromål på stämningsansökan.

Anklagas för avtalsbrott

I stämningsansökan hävdas också att Svenska Ridsportförbundet begått avtalsbrott, och att man inte kan ta ifrån en tränare en existerande diplomering, utan att den prövningen bara kan göras när någon ansöker om en diplomering.
Dessutom var beslutet inte överklagningsbart, vilket Svenska Ridsportförbundet skrev i beslutet. Detta stod dock klart först när Riksidrottsnämnden prövade ärendet, och slog fast att varje specialidrottsförbund har en oinskränkt rätt att på sakliga grunder göra en bedömning av en persons allmänna lämplighet.

Riksidrottsnämnden konstaterade vidare att den indragna licensen inte innebär att tränaren är avstängd eller har fått yrkesförbud.

Under våren 2017 polisanmälde tränaren två personer för förtal. Båda dessa polisutredningar lades sedan ner utan att åtal väcktes.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden