Sverige
2 november 2019 08:56

Tränare stämmer SvRF efter indragen licens

DomstolEn tränare som fick sin tränarlicens indragen av Svenska Ridsportförbundet stämmer nu förbundet på miljonbelopp.

Tränare stämmer SvRF efter indragen licens
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var 2017 som Svenska Ridsportförbundet drog in den aktuelle tränarens licens med omedelbar verkan. Detta efter en längre tids spridning av uppgifter på bloggar och i sociala medier som antydde att tränaren ägnat sig åt olämpligt sexuellt beteende med några av sina kvinnliga elever, vilket också ledde till en granskning av programmet Dold i Svt.

Nu har tränaren via sitt ombud lämnat in en stämningsansökan gällande Svenska Ridsportförbundet på över 2,7 miljoner kronor. Det handlar om förlorad arbetsinkomst sedan han blev fråntagen sin licens. Den ersättning han har fått från Försäkringskassan sedan 2017 är borträknad.

Tränaren vill också ha tillbaka sin tränarlicens.

Tränarens advokat menar bland annat att fråntagandet av licensen rent formellt gick fel till. Det handlar, enligt advokaten, bland annat om att indragning av licens inte har stöd i regelverket och att tränaren fick en orimlig bevisbörda då han skulle bevisa att inget otillbördigt hade hänt.

Ingen utredning

I stämningsansökan lyfts det också att tränaren aldrig har varit dömd av allmänna domstolar och att Svenska Ridsportförbundet inte heller gjorde någon utredning av vad som hade hänt eller inte hade hänt.

Det var Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott som fattade beslutet om den indragna licensen. Beslutet motiverades med den kompetensbeskrivning för tränare som finns. Där står det bland annat att tränare ska kunna uppfattas som ett föredöme när det gäller etik och moral. Förbundet gick också ut med att det handlade om en förtroendefråga mellan Svenska Ridsportförbundet och tränaren.

Stämningsansökan är inlämnad till Västmanlands tingsrätt.

Advokat utsedd

Svenska Ridsportförbundet har utsett en advokat som ska företräda förbundet och inom några veckor ska denne ha bemött stämningsansökan.

Den indragna licensen innebär inget yrkesförbud för tränaren, men han finns till exempel inte med på Svenska Ridsportförbundets lista över tränare.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden