Fälttävlan
22 november 2018 13:49

Hårdare tag mot spöslag i fälttävlan

RegeländringNya FEI-regler begränsar antalet spöslag i fälttävlan. Det kommer också att delas ut gula kort i stället för varningar vid överdriven användning av spö.

Hårdare tag mot spöslag i fälttävlan
Det blir tuffare regler mot spöslag på FEI-tävlingar nästa år. Arkivbild: Roland Thunholm

Fälttävlansryttaren Oliver Townends beteende under Badminton satte fokus på frågan om hur ryttarna använde spöet i terrängen, och vilka följder det kan ge.
Många var upprörda över att Townend bara fick en muntlig varning och inte ett gult kort trots upprepade spöslag.

Nu ändrar Internationella Ridsportförbundet FEI i sitt reglemente inför 2019. Två spöslag blir maximum vid varje enskilt tillfälle i stället för de tidigare tre, och överdrivet användande av spö ska automatiskt leda till ett gult kort eller hårdare bestraffning.

Nytt är också att ett gult kort kommer att delas ut om ryttaren fortsätter efter tre vägringar, efter att ha fallit av eller ha blivit utesluten av andra skäl.

Om ryttaren orsakar att blod uppkommer på en fälttävlanshäst, i munnen eller av sporrar eller spö, ska det som minst leda till att en varning delas ut, och om samma sak inträffar igen inom tre år delas ett gult kort ut.

Det nya regelverket för fälttävlan antogs av FEI under det stora mötet, General Assembly, i Bahrain nyligen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden