Fälttävlan
6 maj 2018 09:56

Världsettan tilldelad varning

UppdateradÖveranvändning av spöet på båda sina hästar i terrängmomentet har givit Oliver Townend en varning. Nu ska hästarna besiktigas noga av veterinär innan ryttaren får klartecken att starta i banhoppningen.

Världsettan tilldelad varning
Oliver Townend har tilldelats en varning av arrangören efter att ha använt sitt spö för flitigt i terrängmomentet (arkivbild). Foto: Kim C Lundin

Nyblivna världsettan i fälttävlan, Oliver Townend, Storbritannien, tog sig genom terrängen i Badminton med 7,2 tidsfel på båda sina hästar och ligger dubbelt upp i topp-5 inför det sista momentet. Men under lördagen tilldelades Townend en varning från arrangören – han hade överanvänt sitt spö allt för mycket på båda sina hästar Cooley SRS och Ballaghmore Class.

På sociala medier har det flitiga användadet av spöet i terrängmomentet skapat starka reaktioner. ”En sorgens dag för sporten när vissa ryttare uppenbarligen är mer fokuserade på pengar och titlar än sina hästars välfärd” och ”Jag är besviken över hur mycket ett fåtal av ryttarna avnänder sina piskor, fyra gånger på en häst och hästen verkade utmattad – oacceptabelt i mina ögon” är några av de många kommentarerna efter terrängen på Badminton Horse Trials facebook-sida.

Händelsen är inte den första i sitt slag för Townend. För något år sedan fick han också en muntlig varning, då vid Brittiska Floor Catsle för ”Abuse of horse / inappropriate use of whip”.

Innan Townend får klartecken att fortsätta Badminton uppger Horse & Hound att hästarna ska genomgå en noggrann veterinärbesikning för att se om de kan gå vidare till banhoppningen. Inför detta moment ligger Oliver Townend på andra plats med Ballaghmor Class och femte plats med Cooley SRS.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden