Sport
19 september 2018 12:42

Häst fick fel foderhink med medicin i – ryttare stängs av

DisciplinbeslutEn ryttare stängs av i tre månader. Hästen som testades positivt vid en tävling hade, enligt ryttaren, fått fel foderhink som innehöll medicin avsedd för en annan häst.

Häst fick fel foderhink med medicin i – ryttare stängs av
Hästen fick av misstag fel foderhink. Arkivbild: Hyzop/Istock

Disciplinnämnden har godkänt en överenskommelse mellan en person och Svenska Ridsportförbundet, vilken innebär att personen stängs av i tre månader efter att dennas häst testats positivt för  den otillåtna substansen Meloxicam vid en tävling.

SvRF och ansvarig person kan enligt förbundets bestämmelser komma överens i fall av otillåten medicinering och det har alltså gjorts. Ryttaren har uppgett att en annan häst hos dem har medicinerats med bland annat Meloxicam för sin hälta och att medicinen lagts i hästens foderhink.

Blandade ihop

”Trots att foderhinkarna hade olika färg erkänner den ansvariga personen att hen av misstag blandat samman hinkarna och att hästen fått fodret med medicin, istället för hästen under behandling” står det i Disciplinnämndens godkännande av överenskommelsen.

Ryttaren har vidare uppgett att viss trötthet förekom på grund av nattvak av dräktigt sto. Därtill skriver Disciplinnämnden exempelvis att personen ger ett trovärdigt intryck och att stallet är välorganiserat med bland annat medicinskåp.

Sex månader är den vanliga avstängningstiden vid otillåten medicinering. För att tiden ska kunna sänkas, som i det här fallet till tre månader, ”måste den ansvariga personen kunna visa 1. Hur den otillåtna substanser kommit in i hästens kropp och 2. Att det föreligger avsaknad av fel eller försummelse alternativt avsaknad av betydande fel eller försummelse.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-