Sportnytt
9 december 2017 10:20

Häst fick i sig kaffe och chokladbollar – ryttare fälld för doping

DopingKaffet och chokladbollarna gav positivt utslag av otillåtna substanser vid hästens dopingkontroll. Disciplinnämnden har nu tilldelat ryttaren böter enligt förbundets antidopingregler.

Häst fick i sig kaffe och chokladbollar – ryttare fälld för doping
Kaffe gav utslag av koffein vid dopingkontroll av hästen (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har tilldelat en ryttare böter enligt förbundets antidopingregler. Vid en tävling i juli 2017 testades hästen positivt för koffein och teofyllin. Koffein är en stimulerande substans som återfinns i framförallt kaffe och kakao. Teofyllin är luftrörsvidgande och finns i läkemedel för både människa och häst. Koffein kan även brytas ned till Teofyllin.

Båda substanserna klassas som otillåten medicinering av Svenska Ridsportförbundet.

Ryttarens förklaring är att denna under tävlingdagen hade förvarat kaffe och chokladbollar i en behållare som hästen sedan druckit vatten ur. Disciplinnämnden finner att förklaringen är sannolik, men anser att ryttaren avarit oaktsam när denna förvarat livsmedel innehållande koffein i närheten av hästen.

Nivåerna på substanserna var mycket låga men Ridsportförbundet tillämpade sina regler för doping och otillåten medicinering av häst. Ryttaren döms till böter på 1000 kronor, samt att resultaten och poängen från tävlingen ska strykas. Eventuella priser och premier från tävlingen ska återlämnas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden