Sverige
5 november 2019 13:33

Häst knivskuren i boxen – oro på ridklubben

DjurplågeriSent på måndagskvällen upptäckte en hästägare på Burlövs Ryttarförening att hennes häst blivit knivskuren på flera ställen på kroppen. Händelsen rubriceras som djurplågeri och är polisanmäld. Varning för starka bilder i artikeln.

Häst knivskuren i boxen – oro på ridklubben
Det 3-åriga stoet hittades med flera skärsår, bland annat på halsen. Foto: Privat

– Jag hade glömt mina jobbnycklar så jag kom till stallet vid 22.20, lite senare än alla andra. De som var sist i stallet lämnade vid nio-halv tio, berättar hästägaren.
På Burlövs Ryttarförening finns ett 30-tal hästar uppstallade, både ridskolehästar och privatägda. Det 3-åriga stoet, en egen uppfödning, stod bland privathästarna och när ägaren passerade boxen upptäckte hon skadorna.
– Hon är skuren på flera ställen på halsen, där bak på rumpan, och har ett jack över senan på högra bakbenet.

Hästägaren kontaktade veterinär, polis och sin mamma när hon såg de blödande såren. Vem som kan ha skadat stoet vet hon inte.
– Det är en ridskola, stallet är en betongbyggnad med gallerdörrar och galler för fönsterna, som alltid ska vara låsta. Det är inte lätt att gå in här, så det är ju frågan om någon har dröjt sig kvar i stallet. Jag vet att det var ett fönster som var olåst och öppet. Det jag märkte när jag kom var att gallergrinden var öppen – antingen har de gått in eller ut det hållet. Jag tror inte att det är någon som har glömt att låsa, vi brukar alla vara väldigt noga med det, berättar hon.

Ingen videoövervakning

Stallet är i vanliga fall låst, och vissa delar är larmade – så var det även på måndagskvällen enligt ridklubbens ordförande Linda Bagge.
– Personalen hade teori som sista lektion, så det var två personer som gick in tillsammans i stallet för att kontrollera att det var låst. Det känns väldigt obehagligt, särskilt för personalen som var sist i stallet – har det suttit någon där inne och bara väntat på att de ska gå därifrån? Eller har någon kommit in i efterhand?

Linda Bagge tycker det är konstigt att de har gett sig på just ridklubbens låsta stall.
– Vi har personal på plats från halv åtta på morgonen till halv tio på kvällen, därefter är gallerdörrar och branddörrar låsta, sadelkammaren och personalutrymmena är larmade. Jag kan nog känna att vi har gjort det vi kan – det är många stall i närheten som är öppna och olåsta. Så det känns jättekonstigt att de har gett sig på vårt låsta stall, och en enstaka häst.

Polisen har ännu inte hunnit sätta sig in ordentligt i ärendet, men förundersökningsledaren konstaterar att det finns en anmälan om djurplågeri. Under måndagskvällen pratade polisen med hästägaren och andra inblandade från ridklubben.

Krisgrupp på ridklubben

Burlövs Ryttarförening har kallat samman den krisgrupp som finns på klubben, för att stötta oroliga medlemmar.
– Vi tycker detta är fruktansvärt, och är väldigt oroliga. Det känns väldigt obehagligt att någon har kommit in i stallet, ett låst stall, eller om någon har gömt sig i stallet medan vår personal släckte ner och låste. På något sätt har ju någon kommit in och inget är uppbrutet. Så det känns mycket obehagligt. Det har varit mycket oro och frågor bland våra ryttare, särskilt bland de andra privathästägarna. De är oroliga att det ska hända något med deras hästar, berättar Linda Bagge.

Kommer ni att ha egen bevakning i stallet nu?
– Det är mycket möjligt att vi gör upp någon slags bevakning i stallet nu de närmaste dagarna, men det är något vi ska ta ställning till ikväll när styrelsen samlas.

Oviss framtid

För stoet väntar nu boxvila för att såren ska få läka. Enligt veterinären är det såret på bakbenet, över senan, som är allvarligt.
– De har skurit rätt djupt in i senan, veterinären tycker inte alls att det ser bra ut – hon tror inte att hon kommer att bli helt bra. Senan kan läka, men ärrvävnaden kommer troligtvis att göra ont. De andra såren ser rätt ok ut, de har redan börjat dra ihop sig lite grann, berättar ägaren.

Skurenhast
Några av de skador som stoet hittades med. Foto: Privat

– Jag är både ledsen och arg, det är så många känslor just nu. Det blir lite för mycket att bearbeta, jag tror inte att jag har fattat det än. Men jag vill att folk ska höra av sig till polisen om de har sett något, och att folk har koll på sina hästar så att det inte händer igen. Att inte fler ska bli utsatta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden