Sverige
28 november 2022 16:47
Ridsportplus

Hästägare döms för djurplågeri igen

DomEn man har dömts för djurplågeri i Östersunds tingsrätt, då han inte sett till att en häst fått tillräckligt mycket foder - hästen var i så dåligt skick att den fick avlivas. Det är andra gången som mannen döms för djurplågeri.

Hästägare döms för djurplågeri igen
Mannen döms återigen till böter för djurplågeri. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i början av året som veterinär kallades till mannens stall, då en häst låg på sidan i sin spilta och inte kunde ta sig upp. Enligt hästägaren hade hästen ramlat kvällen innan när han gav djuren mat.

Men veterinären möttes av en kraftigt avmagrad häst som låg i en spilta full av avföring. I domen står det att veterinären berättat att ”hästen var så mager att den vilade direkt på skelettet och fick tryckskador”. Genom att ägaren inte gett hästen ordentligt med mat eller skött den på ett bra sätt hade han orsakat hästen lidande, ansåg veterinären.

Det upptäcktes även ett blåsljud på hjärtat, en omständighet som veterinären tror kan ha varit en följd av att hästens allmänna hälsotillstånd var försvagat. Hästen avlivades då den var i alltför dåligt skick.

Hästägaren nekar till brott, men Östersunds tingsrätt anser att mannen har gjort sig skyldig till djurplågeri då han ”utsatt hästen för lidande utan att det fanns godtagbara skäl”, genom att inte ge hästen tillräckligt med foder och även underlåtit att ge hästen nödvändig vård eller tillkalla veterinär trots att hästen varit kraftigt avmagrad och sjuk.

Tingsrätten menar att det inte står klart att mannen handlat uppsåtligen, men däremot av grov oaktsamhet, och domen blir därför böter på 7 000 kronor för djurplågeri. I domen kan man även läsa att mannen tidigare är dömd till böter för djurplågeri.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden