Sverige
4 september 10:27

Djurplågeridom mot tidigare stallchef står fast

BrottEn enig Göta Hovrätt har nu fastställt domen gällande djurplågeri som en tidigare stallchef i södra Sverige fick i maj.

Djurplågeridom mot tidigare stallchef står fast
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

En kvinna som arbetat som stallchef i södra Sverige dömdes av en tingsrätt för djurplågeri efter att ha sparkat sin valp på sin dåvarande arbetsplats. Däremot friades hon från brott mot djurskyddslagen gällande misstänkta brott mot hästar.

Djurplågeribrottet handlade om att stallchefen enligt åklagaren ska ha ”lyft hundvalpen i kopplet, släpat hundvalpen efter sig samt upprepade gånger sparkat hundvalpen på kroppen med stålskodda skor”.

Den tidigare stallchefen överklagade domen till Göta Hovrätt. Hon ville både bli friad från brottet och slippa betala kostnaderna för sin försvarsadvokat vid rättegången.

Hovrätten delar dock tingsrättens bedömning gällande djurplågeri och menar att det är styrkt att stallchefen utsatte sin valp för lidande genom att ha lyft upp den i kopplet samt upprepade gånger sparkat den på kroppen. I likhet med tingsrätten anser dock hovrätten att det inte är utrett att stallchefen hade stålskodda skor på sig när hon sparkat hundvalpen.

En enig hovrätt fastslår tingsrättens dom både när det gäller brottsrubriceringen djurplågeri och straffet, villkorlig dom och 40 dagsböter. Den tidigare stallchefen ska också betala drygt 12 000 kronor till staten för en del av kostnaderna för sin försvarsadvokat.

Stallchefen arbetar inte längre på den anläggning där brottet begicks.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden