Sverige
15 maj 2022 09:31
Ridsportplus

Före detta stallchef döms för djurplågeri på sin arbetsplats

DjurskyddEn kvinna som arbetat som stallchef i södra Sverige döms nu för djurplågeri efter att ha sparkat sin valp på sin dåvarande arbetsplats. Däremot frias hon från brott mot djurskyddslagen gällande misstänkta brott mot hästar.

Före detta stallchef döms för djurplågeri på sin arbetsplats
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Enligt åtalet menade åklagaren att stallchefen har gjort sig skyldig till djurplågeri på sin arbetsplats, en ridanläggning i södra Sverige, vid ett tillfälle och brott mot djurskyddslagen vid tre tillfällen.

  Polisanmälan om brotten gjordes i september 2021.

  Djurplågeribrottet handlade om stallchefens dåvarande valp. Åklagaren menar att stallchefen har ”lyft hundvalpen i kopplet, släpat hundvalpen efter sig samt upprepade gånger sparkat hundvalpen på kroppen med stålskodda skor”.

  ”Avsikt att orsaka hunden lidande”

  Flera vittnen är hörda och tingsrätten bedömer att det är styrkt att stallchefen sparkade valpen, men att det inte går att bevisa att stallchefen hade stålskodda skor på sig vid tillfället. ”Genom att rikta flertalet sparkar på en hundvalp i sidan av kroppen måste [namn] ha haft för avsikt att orsaka hunden lidande,” menar tingsrätten.

  Stallchefen nekar till händelsen men medger att hon ska ha lyft valpen i nackskinnet och skällt på den.

  Hon är tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden men döms nu alltså av tingsrätten för djurplågeri när det gäller denna händelse. Straffet är 40 dagsböter samt villkorlig dom.

  Misstänkta brott mot hästar

  Den tidigare stallchefen var också åtalad för brott mot djurskyddslagen, tre tillfällen, men dessa frias hon från. Två av dessa handlade om hästar. Åklagaren ansåg att stallchefen vid minst två tillfällen på sin arbetsplats ska ha ”piskat sin häst med spö på ett sätt som inte varit motiverat i drivnings- eller tillrättvisande syfte”.

  Enligt åtalet ska stallchefen också vid ett tillfälle ”upprepade gånger slagit och sparkat sin häst på ett sätt som inte varit motiverat i drivningssyfte”. Även detta skedde på stallchefens arbetsplats.

  Framgår inte

  Tingsrätten menar i det ena fallet att det inte framgår ”att hästen har agats, tillfogats smärta eller överansträngts med anledning av spöanvändningen. Det är mot denna bakgrund inte bevisat att [namn] har gjort sig skyldig till en brottslig gärning genom att ha använt spö på sin häst”.

  I det andra fallet är bevisningen inte tillräcklig för att styrka att den aktuella hästen har skadats, anser tingsrätten.

  Stallchefen arbetar inte längre på den anläggning där brottet hon nu dömts för begicks.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden