Sverige
20 februari 2022 14:22
Ridsportplus

Man dömd för djurplågeri efter lång vanvård av häst

DjurskyddHästen hade fång och stora problem med sina tänder. Nu har hästens ägare dömts för djurplågeri. Tingsrätten anser det styrkt att hästens lidande orsakats av vanvård.

Man dömd för djurplågeri efter lång vanvård av häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det aktuella ärendet i västra Sverige kom till länsstyrelsens kännedom i november 2019 efter en anmälan.

  Hästen, som då var 25 år, hade, enligt anmälaren, väldigt svårt att gå och verkade allmänt medtagen. När ytterligare en anmälan kom till länsstyrelsen ett år senare gjorde länsstyrelsen en inspektion. Då upptäcktes både att hästen var i riktigt dåligt skick, och att den dessutom inte hade något sällskap av andra hästar utan hölls ensam på gården, vilket inte är tillåtet.

  När veterinär undersökte hästen visade sig att hovarna var så svårt påverkade av fång att hästen hade stora problem med att röra sig. Dessutom hade hästen en tandsjukdom som innebär att käkben och tandrötter blottats och färgats brunsvarta. Smärtan i hästens käkar gjorde att den inte kunde stänga munnen och tungan hängde utanför munnen.

  Minst två år

  Veterinären som undersökte hästen gjorde bedömningen att hovarna varit i det dåliga tillståndet under minst ett halvår samt att tandproblemen måste ha funnits i minst två års tid.

  Hästägaren sa att han inte hade uppmärksammat hästens dåliga skick och att han trott att de problem hästen hade var bevis för ”ett naturligt åldrande”. Hästägaren hänvisade också till att han var lekman och inte hade plågat sin häst med flit, samt att han trodde att det räckte att hästen hade sällskap av de ankor mannen också hade.

  De som handlagt ärendet vid länsstyrelsen ansåg dock att hästens hälsa och tillstånd har varit så uppenbart dålig att vem som helst borde insett att den var i akut behov av vård.

  Dagsböter

  I höstas åtalades han för djurplågeri och nu har domen kommit.

  Tingsrätten menar att mannen har gjort sig skyldig till djurplågeri och dömer honom till villkorlig dom och 50 dagsböter. Rätten anser att det är styrkt att hästägaren har orsakat ett stort lidande hos sin häst genom vanvård.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden