Sverige
4 februari 2022 18:31
Ridsportplus

Hästägare dömd till böter för djurplågeri

BrottFörst anlitades inte veterinär direkt fast hästen hade uppenbara smärtor. Sedan hämtades inte den ordinerade smärtstillande medicinen ut från apoteket. Nu döms hästägaren i mellersta Sverige till dagsböter och villkorlig dom för djurplågeri.

Hästägare dömd till böter för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i slutet av februari 2019 som en länsstyrelse i mellersta Sverige fick in en anonym anmälan om att överviktig och smutsig häst med dåligt skötta hovar fanns ensam i en hage.

    När djurskyddsinspektör kom till platsen ungefär en vecka senare fann denne att hästen låg ner, andades tungt och hade förstärkt puls i alla fyra benen.

    Hästägaren kontaktades, kom till platsen och uppmanades att omedelbart se till att hästen fick vård. Hästen stod då upp, svettades och hade svårt att röra sig. Hästägaren hade då uppgett att veterinär skulle tillkallas.

    Två dagar efter

    När inspektören tog kontakt med hästägaren dagen efter hade veterinär fortfarande inte undersökt hästen då hästägaren inte hade fått tag på någon. Först morgonen två dagar efter inspektörens besök, på eftermiddagen, kom veterinär för att undersöka hästen.

    Veterinären noterade att: ”Det verkar som om den måste tvingas ut från stället där den befinner sig och den vill inte heller lyfta benen. Den veterinärmedicinska tolkningen av sådant beteende är att hästen har starka smärtor både när den rör sig och när den står stilla,” 

    Veterinären konstaterade att hästen hade fång med svåra smärtor, samt att hovarna var i stort behov av verkning. Veterinären skrev ut smärtlindrande medicin som hästägaren skulle ge hästen var tolfte timme. Hästägaren hämtade dock inte ut medicinen från apoteket, men sa till inspektören att detta var gjort.

    Avlivning

    Hästägaren fick då ett ultimatum av länsstyrelsen: antingen avlivning arrangerad av myndigheten eller av hästägaren själv eller följa veterinärens ordination gällande medicinering. Det slutade med att länsstyrelsen såg till att hästen avlivades.

    Tingsrätten i Falun dömer nu hästägaren för djurplågeri. Veterinärens vittnesmål om att hästen utsatts för onödigt lidande då den inte fick den omedelbara veterinärmedicinska behandlingen som krävs vid fång väger tungt i domen.

    Hästägaren har sagt att hen inte hade sett att hästen mådde dåligt och att det lidande som hästen utsatts för inte var uppsåtligt. Hen ska ha blivit stressad vid situationen i apoteket då hon inte hade pengar att betala medicinen med.

    Borde förstått

    Tingsrätten menar dock att efter veterinärbesöket skulle hästägaren ha förstått situationen och vikten av att hästen fick sin medicin och att handlingarna som orsakade hästens lidande var uppsåtliga.

    Hästägaren döms till villkorlig dom och 30 dagsböter.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden