Sverige
17 april 2022 09:31
Ridsportplus

Kvinna döms för djurplågeri

DjurskyddEn kvinna i norra Sverige har dömts till dagsböter för djurplågeri som gäller två hästar som hon ansvarade för.

Kvinna döms för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var för ungefär ett år sedan som polisen fick in en anmälan gällande två hästar i norra Sverige.

  Enligt anmälan missköttes hästarna, de ska bland annat varken fått mat eller vatten.

  Kort efter att polisanmälan kom in gjorde länsstyrelsen en kontroll av den nu dömda kvinnans hästhållning. Inspektörerna rapporterade att det båda hästarna var kraftigt avmagrade och hade problem med sina ögon. Hästarna, som var lite äldre, hade också kraftigt eftersatt tandvård och hade långa, utflutna hovar. Det konstaterades vidare att hästarna saknade ligghall, torra och rena liggytor. Det fanns också skaderisker i deras miljö.

  Avlivning rekommenderades

  Inblandad veterinär rekommenderade att hästarna skulle avlivas. Länsstyrelsen beslutade att hästarna skulle omhändertas, men innan detta gjordes lät ägaren själv avliva de båda hästarna.

  Åklagaren menar att kvinnan har utsatt de båda hästarna ”för otillbörligt lidande genom vanvård i form av bristande tillsyn och genom att inte ge hästarna nödvändig veterinärvård.”

  Kvinnan har nekat till brott och menar att hästarna var avmagrade på grund av sin relativt höga ålder, inte på grund av att de inte fick mat. Hon hävdar också att hästarna var installade på natten, vilket gör att kraven på torr och ren liggyta i hagen och vindskydd försvinner. Den ena hästen ska ha varit dumpad av sin rätta ägare hos kvinnan. Hon säger att hon har tagit hand om hästarnas ögonproblem och förklarar de långa hovarna med att kontrollen gjorde precis innan de skulle verkas.

  Dagsböter

  Tingsrätten har nu dömt kvinnan för till 100 dagsböter för djurplågeri. Det är framförallt att hästarna inte fick veterinärvård under perioden närmast inpå avlivningen som rätten lyfter som ett brott. Däremot bedömer rätten att det inte är ”ställt bortom rimligt tvivel att hon medvetet, eller av grov oaktsamhet, givit hästarna för lite foder. Hon ska därför inte dömas för djurplågeri på grund av bristande tillsyn”.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden