Sverige
9 juli 10:05
Ridsportplus

Barfotahäst hade blödande hov – tränaren frias från brott

DjurskyddHästen startade tävlingen utan skor och lämnade banan blödande och haltande. Efter detta åtalades hästens tränare för djurplågeri då åklagaren menade att lidandet inte hade uppstått om hästen hade varit skodd. Nu har tingsrätten sagt sitt i fallet.

Barfotahäst hade blödande hov – tränaren frias från brott
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i maj förra året som hästen startades i ett travlopp. Hästen var anmäld till start utan skor på framhovarna.

I samband med att hästen galopperade vid starten upptäcktes att den var halt och blödde från sin ena hov. Hästens tränare åtalades därför för djurplågeri, då åklagaren menar att hästens lidande inte hade behövt uppstå om den hade varit skodd.

Göteborgs tingsrätt håller dock inte med åklagaren och friar tränaren.

Kontrollerade hovarna

Tränaren har uppgett att han kontrollerade hästens hovar noga före start och bedömde att det inte skulle vara några problem. Anledningen till att han ville att hästen skulle tävla utan skor var för att hästar generellt är lite snabbare då.

Rätten menar att det är klarlagt att hästen skadades i samband med starten av loppet, denna skada orsakade en blödning i ena hoven. Hästen togs av travbanan direkt och undersöktes av veterinär.

Enligt bilder på hoven handlar det om ett litet sår som blödde mycket, och rätten menar att detta kan han uppstått om hästen trampat på en sten. Den aktuella skadan var inne i hoven och hoven verkar alltså inte har börjat blöda på grund av slitage, ett slitage som då kunde ha hindrats om hästen varit skodd.

Inte oaktsam

Tingsrätten bedömer att det inte kan styrkas att tränaren har varit oaktsam eller agerat brottsligt och att skadan uppstod i samband med starten av loppet.

Tränaren har fått en disciplinär åtgärd av travsportens organisation i form av en standardsanktion som handlar om att han har betalat 5 000 kronor till organisationen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden