Sverige
17 juni 2022 08:18

Man åtalas för djurplågeri efter trafikolycka med häst

BrottNu åtalas en yngre man som körde på en häst i närheten av Tidaholm i februari. Hästen självdog på olycksplatsen och åklagaren menar att mannen har gjort sig skyldig till både djurplågeri och smitning från olycksplats.

Man åtalas för djurplågeri efter trafikolycka med häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Niklas Emmoth/Istock

Det var tidigt på morgonen den 28 februari i år som personal från hemtjänsten upptäckte en påkörd häst på länsväg 2892 mellan Fridene och Fröjered. Hästen hade allvarliga skador och självdog på platsen innan jägare hann komma till platsen och avsluta lidandet.

Bilisten som körde på hästen fanns inte kvar på platsen.

Senare samma dag hörde den unge mannen och dennes mamma av sig till polisen och anmälde att en olycka hade inträffat. En annan anhörig till mannen ska också ha försökt kontakta polisen om det inträffade via telefon.

Djurplågeri

Nu berättar bland annat Västgöta-bladet att mannen åtalas är vid Skaraborgs tingsrätt. Åklagaren menar att mannen är skyldig till både djurplågeri och smitning från olycksplats.

Enligt åtalet har den unge mannen lämnat den allvarligt skadade hästen utan att se till att djuret fått nödvändig vård eller avlivats. Han har inte fullgjort de skyldigheter man anses ska göra vid en trafikolycka.

Nekar till brott

I polisförhör förnekade den mannen brott och sa att han vände om direkt efter kollisionen och att han inte kunde se något djur. Han trodde att han hade kört på ett vildsvin.

De vittnen som kom först till platsen efter olyckan och ringde till polisen har dock uppget att hästen låg i en stor blodpöl på vägbanan, väl synlig.

Bilen som mannen körde var avställd vid olyckstillfället.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden