Sverige
15 oktober 14:41

Hästägare frias i hovrätten

FriasEn hästägare som i juni dömdes till villkorlig dom för djurplågeri, då åtta hästar omhändertogs på grund av att de var undernärda, har nu friats av hovrätten. De anser inte att det går att utesluta att hästarna istället drabbats av en virussjukdom.

Hästägare frias i hovrätten
Tre veterinärer har konstaterat att de åtta hästarna fick för lite foder, men hovrätten menar att det inte går att utesluta att hästarna även led av någon sjukdom. Arkivbild: Huettenhoelscher/Istock

Det var i november 2014 som länsstyrelsen gjorde en kontroll på kvinnans gård i Östergötland. Då ansågs det att flera av hästarna var för magra, och åtta av dem omhändertogs kort därefter.

Fallet togs upp i Linköpings tingsrätt i juni i år, där djurägaren mot sitt nekande åtalades för djurplågeri. Kvinnan hävdade att hon inte misskött hästarna, utan att de hade drabbats av en virussjukdom som gjorde dem magra.

Det var en oenig tingsrätt som då dömde kvinnan till villkorlig dom för djurplågeri. När Göta hovrätt nu tog upp fallet tittade de på samma bevisning som tingsrätten – men hovrätten valde att gå på en annan linje. I sin dom kom man fram till att hästägaren inte kan dömas för djurplågeri, rapporterar Östgöta Correspondenten.

Hästarna fick för lite foder

Hovrätten nämner att tre veterinärer konstaterat att hästarna fick för lite foder, men menar att ingen av veterinärerna kontrollerade om hästarna led av någon sjukdom. En fjärde veterinär, som anlitats av hästägaren, ansåg dock att hästarna drabbats av en virussjukdom, skriver tidningen.

Hovrätten säger att ”det inte med säkerhet går att utesluta att hästarnas avmagring berodde på något annat än brist på foder och vatten”, och anser att det inte är bevisat att kvinnan vanvårdat sina hästar. De väljer därför att fria henne från anklagelserna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden